Лекарство намалява значително риска от заразяване с ХИВ

Медикамент, използван за лечение на ХИВ положителни пациенти, може да даде защита от заразяване с вируса за хомосексуални и бисексуални мъже, показва ново изследване, цитирано от Би Би Си.
Клинични проучвания с лекарството „Трувада“, в което са участвали около 2500 мъже, показват, че той намалява риска от пренасяне на вируса между мъже с 44%. Според учените, ако лекарството се използва редовно, рискът от заразяване може допълнително да бъде занижен. Тестовете показват, че пациентите, които редовно взимали „Трувада“, били изложени на 73% по-малък риск от заразяване с ХИВ. Изследването е било финансирано от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, а лекарствата за клиничните проучвания били дарени от производителя. Директорът на института д-р Антъни Фоси призна, че са необходими допълнителни изследвания, но според резултатите са впечатляващи. „Трябва да разберем дали можем да постигнем подобни резултати при жени и при хетеросексуални мъже, което вярваме, че ще се случи“, каза д-р Фоси. По думите му обаче лекарството може да има само допълваща роля в борбата срещу ХИВ и използването на презервативи и по-малкият брой партньори остава най-добрата защита.
„Трувада“ е търговското име на лекарство на калифорнийската компания Gilead Sciences Inc, което комбинира два антиретровирусни препарата, използвани при пациенти с ХИВ и СПИН.

Станете почитател на Класа