Хората действително имат ясновидски дарби

Учен от университета „Корнел“ в САЩ демонстрира, че свръхестествените способности действително съществуват и се срещат достатъчно често, за да се смятат за статистически значителни, съобщи Физорг.
Психологът Дарил Бем описал девет експеримента, в повечето от които той обърнал реда на добре известни психологически опити, така че онова, което обикновено се смятало за причина, да бъде възприето като следствие. Експериментите били проведени в период от осем години. В един от опитите на участниците, които били студенти, бил показан за кратко списък с думи, след което били помолени да възстановят възможно най-голяма част от видяното. По-късно те били помолени да препишат списък с думи, случайно подбрани от компютър от показания по-рано списък. Изненадващият резултат от този тест бил, че в първата част на експеримента участниците успели да си спомнят голяма част от думите, които се появили по-късно във втория списък, въпреки че те нямало как да знаят точно кои думи ще избере компютърът.
В друг експеримент пред участниците били поставени скрити зад завеси екрани, като им казали, че на единия екран има снимка (която може да бъде еротична), а другият екран е празен. След това участниците били помолени да изберат екрана, на който според тях е снимката. В случаите, когато снимката била еротична, участниците успели да познаят кой е екранът в 53,1% от случаите, което доста надвишава процента на случайността. При нееротичните снимки обаче процентът на верните отговори бил едва 49,8.
Бем провел експерименти с общо 1000 участници и всички показали малки, но статистически значими ясновидски способности.

Станете почитател на Класа