Въглеродните емисии са намалели заради рецесията, но не достатъчно

Въглеродните емисии са намалели през 2009 г. заради рецесията, съобщи Би Би Си. Това твърди екип от британски учени, който публикува доклад седмица преди срещата на ООН за климата в Мексико. Но това спестяване може и да се окаже безполезно, ако не се постигне едно ясно споразумение емисиите да не поемат отново в позната посока - нагоре.
Учените отбелязват, че намалението не е толкова значимо, колкото са предвиждали. Намаляването на емисиите от изкопаеми горива е 1,3%.
Страните с развита индустрия са отчели голям спад на тези емисии, но в държавите, които отчитат най-бърз икономически темп в последните години, те нарастват. В Япония са намалели с 11,8%, във Великобритания с 8,6%, в Германия със 7%. За сметка на това в Китай са се увеличили с 8%, а в Индия с 6,2%.
Според доклада емисиите ще продължават да нарастват, като очакванията за тази година са за увеличение с 3%.
САЩ и Китай са световните лидери по изхвърляне на парникови газове в атмосферата. На тях се падат около половината въглеродни емисии в глобален мащаб. Като развиваща се страна Китай не е длъжна да намалява своите парникови газове, но Пекин обяви доброволно свиване на емисиите си с 40-45% до 2020 г. в сравнение с нивата им през 2005 г.

Станете почитател на Класа