Установяват възрастта на човека след анализ на кръвта

Учени разработиха метод за изчисляване на възрастта на човек посредством анализ на кръвта му, съобщи сп. Current Biology, цитирано от Нюзру. Той може успешно да се прилага в криминалистиката, като значително съкрати кръга на заподозрените при престъпление.
Методът се основава на анализ на ДНК клетките на имунната система – т. нар Т-клетки, които циркулират в кръвта и унищожават чуждите обекти, проникнали в организма. За изпълняването на тази функция Т-клетките трябва постоянно да се обновяват и да „разработват“ нови рецептори на повърхността си, за да определят нивото на заплаха за организма от чужди обекти. Това се постига за сметка на „орязването“ на малки фрагменти от ДНК и „създаването“ на нови последователности. В резултат на този процес се образуват кръгови ДНК, които нямат никаква функция и са „отходни“ от процеса на реорганизация на определената молекула.
Авторите на изследването от университета „Еразъм“ в Ротердам са доказали, че е възможно да се определи количеството на такива кръгови структури в Т-клетките на ДНК. Освен това екипът начело с Манфред Кайзер е установил, че с възрастта тяхното количество намалява, тъй като организмът произвежда все по-малко Т-клетки.
„Съвременните методи на ДНК анализа, използвани в криминалистиката, позволяват да се намерят потенциалните престъпници само при пълно съвпадение на техните ДНК с образците в базата данни. Този метод не може да даде резултат при отсъствие на фрагмент от ДНК, с който да се сравни генетичният материал от заподозрения. В нашия случай не е необходимо сравнение, а определянето на примерната възраст на престъпника може значително да намали кръгът на заподозрените“, подчерта Кайзер.

Станете почитател на Класа