„Малките“ порции ни карат да ядем повече

Хората лесно се подвеждат от етикетите върху храната и биха изяли по-големи количества, ако вярват, че имат пред себе си „малка“ порция, съобщи „Лайв сайънс“.
Освен това негативният ефект се допълва от неспособността ни да осъзнаем кога сме преяли. Откритията показват, че етикетите, определящи размера на порциите, допринасят за епидемията на затлъстяване, тъй като през последните десетилетия размерите на порциите са се увеличили драстично.
“Хората не осъзнават, че са погълнали повече храна, така че те заблуждават собствените си стомаси“, обяснява проф. Арадна Кришна от Университета на Мичиган.
Резултатите се базират на пет експеримента, четири от които в лаборатория и един в реални условия. В последния експеримент учените тайно сменили етикетите на предлаганите порции по време на срещи на изпълнителни органи. Те поставили чинии с по 15 бисквити, всяка от които по 80 грама, на масите в залата за почивка. Въпреки че чиниите били еднакви, на някои от тях били поставени етикети „средна порция“, а на други - „голяма порция“. Хората, които вярвали, че пред себе си имат средна порция, изяли средно с по 12,02 грама повече в сравнение с онези, които мислели, че ядат големи бисквити. Въпреки това хората, които яли „средните“ бисквити, смятали, че са изяли по-малко в сравнение с онези, които попаднали на „големите“ порции.

Станете почитател на Класа