Хакерска група от Турция стои зад мощната кибер-атака по международна информационна агенция News Front. Заради отразяването на карабахския конфликт?

Констатираме факти, без да ги премълчаваме. Без да обвиняваме, но като посочваме последователността. Изводите си прави всеки сам. От 27 септември 2020 когато започна рязко да ескалира конфликтът в Нагорни Карабах след въоръжената агресия на Въоръжените сили на Азербайджан по Арцах ( арменското название на Нагорни Карабах), ние, както и колеги от цял свят следим внимателно развитието на ситуацията и ви информираме.

 

Следим случващщото се в реално време, допитваме се до официалните позиции на външнополитически ведомства, представяме актуални сведения и информация за обстрелите по линията на контакт от военните ни кореспонденти и колеги от цял свят, подробно представяме заявленията направени от Турция по отношение на конфликта.

 

Хакерска група от Турция стои зад мощната кибер-атака по международна информационна агенция News Front. Заради отразяването на карабахския конфликт?

 

 

На 29 септември прес-секретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи, че турски F-16 е свалил арменски щурмов самолет Су-25, пилотът е бил убит.

Турция отрече тези съобщения, но Ердоган обеща да предостави на Азербайджан всяка необходима помощ, ако е необходимо.

 

На 15 октомври, късно вечерта сайтът на международна информационна агенция News Front се оказа подложен на мощна и професионално извършена хакерска атака.

 

В условията на информационна война, сайтът ни последователно е подлаган на различни DDOS атаки, както и блокиране на информацията в социалните мрежи- Facebook, Twitter, Instagram, като публикациите ни или се изтриват в мрежата, или по алгоритъм се правят невидими защото нарушават «стандартите на общността».

 

Отделно внимание заслужава и изтриването на видео-контента в YouTube, когато ние, и редица наши колеги попаднахме в доклада на Държавния департамент на САЩ като «агенти на Кремъл» разпространяващи руска «дезинформация и пропаганда». Подобни прояви на цензура и опит да се заглуши истината по важни глобални въпроси, показват, че информационната война в наше време е реален факт от нашата действителност, и определени кръгове и структури влагат огромни средства, ресурси и усилия, за да скрият или изопачат истината. 

 

Въпреки това, именно днес, е от изключително значение за общата сигурност в световен план, информацията да достига до хората своевременно, защото това може да спаси множество човешки животи или да предоврати трагедия. И ние продължаваме да отстояваме, казваме и показваме истината. Въпреки всякакви опити да ни попречат да правим това.

 

Едва ли може да се смята за обичайно стечение на обстоятелствата, че на 15 октомври 2020 година по време на традиционния ежеседмичен Брифинг на Външно министерство Русия,посветен на актуалните въпроси от външната политика на Русия и международния дневен ред, на който Мария Захарова коментира усилията по мирното урегулиране на карабхския конфликт, отговоряйки на въпрос на Българска редакция News Front,(в приложеното видео въпросът звучи на 37- 38 минута), относно необходимостта от признаването на правото на Арцах на самоопределение от международната общност, определяне на статута, за разрешаване на конфликта, няколко часа по-късно, всички езикови редакции на информационната ни агенция, с всички материалин станаха абсолютно недостъпни за четене.

 

Хакерска група от Турция стои зад мощната кибер-атака по международна информационна агенция News Front. Заради отразяването на карабахския конфликт?

Въпрос:

 

Премиерът на Армения Никол Пашинян няколко пъти отбеляза, че за урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах е необходимо международната общност да признае правото на Арцах на самоопределение. Също в обръщението си към нацията на 14 октомври Никол Пашинян отбеляза, че правителството му се отказва от понататъшно разрешаване на конфликта в Карабах, без определяне статута на Нагорни Карабах. Какво е необходимо, за да се определи статутът на Карабах? Как Русия вижда решението на конфликта в Карабах?

 

Отговор: Бих искалада ви напомня, че на 9-10 октомври по инициатива на преговори с участието на външните министри на Русия, Армения и Азербайджан под формата на консултации. Те продължиха почти 11 часа. Наред с други неща, те обсъдиха механизма за наблюдение на прекратяването на огъня, който е предвиден във втория параграф на изявлението, прието в края на срещата.

 

За дните изминали от момента на провеждане на преговорите се състояха редица телефонни контакти между руското ръководство с партньорите в Баку и Ереван на ниво президенти, външни министри, Министерството на отбраната и т.н.

 

Основното ни послание е, че е необходимо незабавно да се организира среща по линия на военните и да се договори механизъм за наблюдение на прекратяването на огъня.

 

Припомням ви, че на 14 октомври 2020 година руският външен министър Сергей Лавров подробно разгледа тази тема в интервю за три руски радиостанции.


Стенограмата е публикувана на уебсайта на руското външно министерство.
Досега, доколкото ни е известно, подобна работа не се води. Надяваме се за възможно най-ранното стартиране на такъв механизъм.


Що се отнася до перспективите за политическо споразумение, ние изхождаме от факта, че то е възможно и необходимо. Предложенията, които са и продължават да бъдат разработвани от съпредседателите на Минската група на ОССЕ, остават на масата за преговори. Съдържанието им е известно: това е поетапно, постепенно освобождаване на съответните региони, като същевременно се спазват гаранциите за сигурност и се гарантира надеждна комуникация между Армения и Карабах, до момента когато бъде определен окончателният му статут»,- коментира официалният представител на Външно министерство Русия Мария Захарова.

Станете почитател на Класа