Ще успее ли от втори опит Келнер да се сдобие с телевизия в България?

Дали чешкият милиардер Πeтъp Keлнep ще успее този път с опита си да се сдобие с телевизия в България, след като не успя с Нова телевизия?

Преди ден акционерите на Central European Media Enterprises (СМЕ) - компанията, стояща зад медии в няколко страни в Източна Европа, сред които и bTV у нас - одобриха сделката за предаване на контрола в ръцете на чешката инвестиционна PPF Group.

Зад PPF стои именно Πeтъp Keлнep - нaй-бoгaтият чoвeĸ в Чexия, а вероятно и в цяла Изтoчнa Eвpoпa, който възнамеряваше да купи Нова телевизия, и притежава Telenor, която оперира в няколко държави, сред които и България.

Възможните пречки

Една от спънките за Келнер може да дойде от САЩ. Най-големият акционер в CME e американският телеком гигант AT&T. Той придобива акциите в компанията след сливането си с Time Warner и сега контролира 75% от Central European Media Enterprises.

В деня, в който СМЕ даде одобрение за сделката с PFF (27 февруари 2020 г.), американският сенатор от републиканците Марко Рубио се противопостави на транзакцията. Той е председател на Комисията за Китай, в която заседават представители на двете камари на парламента във Вашингтон и е член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване.

Тъй като сделката засяга американската компания AT&T, според сенатор Рубио трябва да се намесят министерствата на финансите и на правосъдието на САЩ. Причината е, че по думите му PPF Group и Келнер действат в интерес на Китай и Вашингтон трябва да спре тази сделка, защото застрашава интересите и националната сигурност на САЩ.

В писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп Рубио отбелязва, че „CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа".

По думите му също така Келнер и компанията му "действат като проксита на Китай в Чехия, а оттам и в Европа". В писмото още се посочва, че телекомуникационни компании, притежавани от PPF, работят с технологии на Huawei при изграждането на 5G мрежи.

От PFF се защитиха, като определиха обвиненията му като лъжа, базирана на невярна информация и подадена от чешки политик.

"Като хора, които са живели значителна част от живота си при тоталитарен комунизъм, ние дълбоко ценим свободата на изразяване. Затова и PFF закупува CME без никакви скрити мотиви", написаха в отговор от компанията.

Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на дейността на Telenor в района, се допълва в изявлението.

Келнер вече беше възпрепятстван в опита си да придобие собственост върху другата голяма медийна компания на местния пазар - NOVA Broadcasting Group.

Той възнамеряваше да придобие Нова телевизия от тогавашния й собственик MTG за малко над 185 млн. евро. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Като аргумент за това Комисията посочи, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

КЗК дотогава не беше блокирала подобна сделка. По-късно "Капитал" публикува информация, според която в периода, в който КЗК e събирала данни за сделката, на Келнер е бил предложен местен партньор, а именно Кирил Домусчиев, а броени дни след като чешкият бизнесмен е отказал сътрудничеството КЗК е спряла сделката.

След няколко месеца (през февруари 2019 г.) Advance Media Group на Кирил и Георги Домусчиеви придоби NOVA Broadcasting Group за 185 млн. евро, като този път сделката беше разрешена от КЗК.

Сега Келнер е основен кандидат за купувач на bTV. Освен Келнер към СМЕ на първоначалния етап проявяваше интерес и американската компания Discovery.

В началото на преговорите PPF участваше в консорциум с компания United Group, която притежава телекомуникационни оператори, телевизионни доставчици и канали в бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която пък се случва едновременно с тази за CME. В крайна сметка в покупката на CME официално сега участва само PPF.

Защо Келнер иска телевизия в страната ни?

Бизнесменът вече притежава телекомуникационна компания в България - Теlеnоr. През 2018 г. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия oдoбpи пpидoбивaнeтo нa бизнeca нa Теlеnоr от страна на РРF Grоuр NV освен в страната ни, и в Унгapия, Чepнa гopa и Cъpбия.

Cтoйнocттa нa cдeлĸaтa бe 2,8 милиapдa евро и оcвeн мoбилнитe oпepaтopи вĸлючвa и дocтaвчиĸa нa тexнoлoгични ycлyги Теlеnоr Соmmоn Ореrаtіоn.

Според Петър Келнер придобиването на Central European Media Enterprises с нейните медийни активи в пет европейски държави би допълнило и укрепило телекомуникационните операции на PFF в Централна и Източна Европа.

"Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникационния и медиен бизнес на групата", казва той през 2019 г., цитиран от Mediapool. С придобиването на Central European Media Enterprises Келнер би успял да постигне търсената от него синергия на сделката за купуването на телекома.

СМЕ е мажоритарен собственик на bTV Media Group от 2010 г. след като купи медийната група за 400 млн. долара от News Corporation на Рупърт Мърдок. Тогава СМЕ притежава други две телевизии в България - Ринг.бг и Про.бг. Със сделката бяха купени 100% от собствеността на bTV и 74-процентния дял на News Corporation в радиокомпания „Си Джей", която управлява няколко радиа.

Основните играчи в сделката

Предварителното споразумение за придобиване на СМЕ от страна на PFF за 2,1 млрд. долара е от края на октомври 2019 г. Очаква се приключването на сделката да стане в средата на годината. Преди това обаче трябва да се произнесат Европейската комисия (ЕК) и националните регулатори в страните, където сделката ще промени собственост - Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения.

CME е медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса и оперира на пет европейски пазара. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители.

През 2017 г. компанията трябваше да продаде хърватския си бизнес, за да може СМЕ да използва част от парите от продажбата, за да изплати част от свой дълг. Той беше гарантиран от американската компания гигант Time Warner, който е основен акционер в СМЕ с 49% от акциите. Американският гигант впоследствие стана част от най-големия телеком в САЩ - AT&T, след като се сляха в сделка за 85,4 млрд. долара.

Петът Келнер е мажоритарен акционер в PPF. Той пpитeжaвa бoгaтcтвo oт oĸoлo 16 млpд. дoлapa, a гpyпaтa мy РРF yпpaвлявa aĸтиви зa нaд 35 млpд. eвpo в paзнooбpaзни ceĸтopи - от банки до недвижими имоти и телекоми. Бизнесът на инвестиционната група се простира от Европа до Северна Америка и в Азия.

Mилиapдepът paзвивa бизнecи в дъpжaви ĸaтo Pycия, Cлoвaĸия, Kитaй, Pyмъния, CAЩ, Фpaнция, Bиeтнaм и дp.

Бизнecмeнът имa oпит в тeлeĸoмyниĸaциoнния бизнec - РРF дъpжи нaд 80% в О2, нaй-гoлeмият oпepaтop в Чexия и тpeти пo paзмep в Cлoвeния с милиони абонати.

Освен в телекомуникации и недвижими имоти, PFF инвестира в пазарни сегменти като финансови услуги, биотехнологии и машинно инженерство. Фондът притежава активи за над 45 млрд. евро (към 2018 г.), част от които и дружествата на Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария.

 

Webcafe

Станете почитател на Класа