Държавата не ще да спасява БНТ от фалит

Спортните състезания и скъпите външни продукции докараха обществения канал до финансов колапс

 

 

 

Министерството на финансите няма намерение току-така да отпусне допълнително средства за изправената пред фалит Българска национална телевизия и да я извади от калта, твърдят източници от Министерски съвет. Както Lupa.bg вече многократно алармира, бюджетът на обществения канал ще стигне най-много до края на октомври.

 

Управляваното от Владислав Горанов ведомство ще се въздържи да налива милиони в бездънната яма на "Сан Стефано", преди да бъде избран нов директор и да бъде направена сериозна финансова ревизия. Неотдавна синдикалните организации в БНТ изпратиха писмо до премиера Бойко Бориосов с искане за отпускане на още пари - от порядъка на 35 млн. лева. От миналата година в телевизията проверки извършва Агенцията за държавна финансова инспекция, като се очаква информация за реалното състояние на БНТ да излезе следващата седмица.

В БНТ отговорността за финансовия колапс се прехвърля постоянно между различните управленски звена. Каналът има да покрива задължения по договори за около 60 милиона лева - почти колкото е бюджетът ѝ за тази година (67,7 милиона лева).

Обществената телевизия е единствената, която излъчва в последните години мачовете на националния отбор по футбол, като правата за тях струват 3 милиона лева (за 2-годишен квалификационен цикъл). Всяка година по закон БНТ е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година - което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева.

БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е "Стани богат". Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-а, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива.

Станете почитател на Класа