"Стани за смях"

Всичко започна с много надежда и оптимизъм, чак необичайни за леко мрачната БНТ. "Стани богат" се завърна - този път в ефира на обществената телевизия и с водещ - Михаил Билалов.

И на пръв поглед предаването потръгна добре и обещаваше зрелище за по-интелигентната публика.

Е, вярно, че имаше една участничка, която реши, че Анкара е столицата на Гърция, а изкуственият интелект е измислен за онези, които по природа си нямат собствен, но го приехме като бъг в Матрицата или пропуск при подбора. Може пък и да се беше притеснило момичето.

 

0a

 

Постепенно обаче нещата започнаха да се влошават, докато стигнат до сегашната трагикомедия...

Ако си пуснете БНТ в делничен ден от 19 часа, ще се убедите, че една част от участниците в предаването страдат от остри интелектуални дефицити, смятат, че бирата се пие топла и че слънцето изгрява от запад.

Въпрос за 200 лева - коя игра НЕ е настолна? Имате четири отговора - монополи, шах, табла и "стражари и апаши". Примерно. Гостът смело залага на "монополи", личи си как Билалов псува на ум, публиката се кикоти.

Следва жокер "Обади се на приятел". От 30-те секунди зададено време приятелят разсъждава безмълвно 27, след което казва, че според него май е "стражари и апаши", но не е сигурен и не иска да го подведе (за да не яде бой после). Водещият бърза да маркира, иначе няма да му се види краят скоро. Продължаваме напред!

Въпрос за 500 лева - кой от изброените продукти не влиза в състава на таратора. Кисело мляко. Краставици. Копър. Домати. Жокер - помощ от публиката.

98% от присъстващите в студиото гласуват за доматите. Следва напоителен размисъл и съспенс, след което участникът все пак маркира "Домати"... така в шеги и закачки тези състезатели понякога стигат доста напред, докато клетият зрител пред телевизора недоумява какво се случва.

За сметка на това по-интелигентните гости обикновено стигат до има-няма втора сигурна сума и то защото още преди да са седнали на "стола на богатството", вече ги питат как се е казвал последният индиански вожд, който е бил едновременно дюстабанлия и астматик.

Ако IQ-то на даден гост надвишава 120, попада на въпросите, на които може да отговори само Димо Падалски в "Минута е много".

Не знаете как се нарича войната между Хабсбургската монархия и Съединените провинции? Нямате си и идея кокошката или лъвът имат повече хромозоми? Никога не сте чували за "папския меридиан"? Ами, стойте си вкъщи тогава!

Въпросите за най-високите суми сигурно ще изискват намесата на извънземен разум, поради липса на земен, който да може да отговори на толкова сложни загадки. А може да въведат четвърти жокер - помощ от Стойчо Керев (онзи с "Новото познание").

Общото между двете описани по-горе породи участници е, че най-накрая винаги са от губещата страна и по-скоро стават за смях, отколкото да стават богати. Едните - с липсата си на елементарни познания, а другите - заради наивния си ентусиазъм, че могат да надхитрят играта.

Станете почитател на Класа