×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Бурса и Мудания посрещат делегация от СБЖ

Делегация на СБЖ, водена от председателя на УС на СБЖ – Снежана Тодорова, пристигна в Бурса по покана на Асоциацията на журналистите в Мудания, Турция.  В рамките на визитата са предвидени срещи с кметовете на общини и области, професионални журналистически организации и участия в културни събития.

Орхан Чифчи, областен управител на Мудания, приветства делегацията с думите: „Радвам се, че в рамките на европейския медиен проект, който се реализира от турските журналисти в партньорство със СБЖ, ще бъде реализиран документален филм на тема „Медиите в България - преди и след присъединяването в ЕС“. Вярвам, че нашето сътрудничество ще е от полза  за двете страни. Сигурен съм в успеха на съвместния проект между журналистическите организации на Турция и България. Благодаря за съпричастността и подкрепата на председателя на УС на СБЖ – Снежана Тодорова. Очаквам, че връзките между медийните ни организации ще прерастнат в поредица от ползотворни инициативи“.

От своя страна председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви: „С моите колеги се чувстваме изключително щастливи, че сме в Бурса. Тук, на тази земя, преди 170 години Константин Фотинов издава първия брой на списание „Любословие“, което поставя началото на българския периодичния печат. Реализация на този медиен проект е гаранция за бъдещо успешно партньорство между нашите организации, което е от взаимен интерес“.

Председателят на УС на СБЖ отправи покана към ръководството на Асоциацията на журналистите в Мудания за участие в среща на представители на журналистическите съюзи от балканските страни. 

„Ще очакваме с огромно нетърпение да видим филма, който нашите турски колеги подготвят, за да видим във фокуса на тяхното огледало проекцията на развитието на медийната среда у нас“, посочи Иван Върбанов,Гглавен секретар на СБЖ. „ Кампанията на СБЖ  - „ Свободата зависи от нас“, която бе проведена по повод Международния ден на свободата на пресата, бе широко отразена и приветствана в Турция. На днешния ден за борба с цензурата тук, отправяме посланието: „Най-важно е да преодолеем влошаването на медийната среда,  корпоративната журналистика и автоцензурата“.

Областният управител на Мудания бе приветстван от представителите на пловдивското журналистическо дружество на СБЖ „Европрес“ - Георги Найденов и Екатерина Кючукова, които подариха копие от филм, разказващ за богатото историческо наследство на Пловдив, който през 2019-а година ще бъде културна столица на Европа.

В делегацията на СБЖ са включени и Надка Вардарова и Тодор Попов, от самоковското журналистическо дружество, които издават вестник „Приятел“, журналистът от БНР Николай Кръстев, Шевкие Чакър - Нихатова от Радио България – БНР.

 

Станете почитател на Класа