"Светът е голям" поема към "Оскар"-ите

Българският филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев, предложен за номинация за награда "Оскар" за чуждоезичен филм, е сред деветте избрани заглавия, които ще продължат във втория етап от съревнованието, съобщиха от Академията за филмово изкуство в Бевърли хилс, цитирана от Vesti.bg. Общо 65 творби от цял свят бяха изпратени и одобрени от академията за представяне пред комисиите.
Номинациите за категорията "Чуждоезичен филм" за 2009 г. са разделени на две фази. Преминаването на първата фаза се определя от неколкостотин членове на академията, които са базирани в Лос Анджелис и взимат решение от средата на октомври миналата година до 15 февруари т.г.
Групата от шестте топфилма е допълнена с още три заглавия, които специално са гласувани и одобрени от Изпълнителния комитет за наградата за чуждоезичен филм на академията.
Окончателният списък на петте номинирани филма ще бъде изработен от двете специални комисии в Ню Йорк и Лос Анджелис.
Членовете им ще гледат поне още веднъж всичките девет филма в пакети по три на ден в периода 29-31 януари 2010 г. и ще определят победителите. Официално номинациите ще бъдат обявени на 2 февруари 2010 г.
Наградите "Оскар" за 2009 г. ще бъдат раздадени на 7 март 2010 г. в Кодак тиатър и ще бъдат предавани от повече от 200 телевизии от цял свят.
Междувременно късометражният филм "Без край" на Благой Костов получи наградата на журито на Третия международен фестивал Кустендорф на Емир Кустурица.

Станете почитател на Класа