Музеят за история на София се мести в царския дворец

„Класа“

Музеят за история на София ще се разположи в сградата на Националната художествена галерия, съобщи вчера министърът на културата Вежди Рашидов пред Ани Цолова в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. Рокадата е в рамките на проекта „Българският „Лувър“, който раздвижи артсредите у нас в навечерието на Нова година. Става дума за изграждането на Национален музеен комплекс, който да обедини пространството около Галерията за чуждестранно изкуство и сградата на бившия МЕИ до Паметника на Васил Левски в столицата. За реализирането на идеята са нужни 25 милиона лева. На този етап е осигурено финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ в размер на 2,5 милиона лева. „България заслужава да има голяма експозиционна площ, защото ние притежаваме много ценни произведения и на българското, и на чуждестранното изкуство“, каза министър Рашидов. Сградата, която ще се превърне в български „Лувър“, в момента е в окаяно състояние, все едно там е водена война. Обновена, тя ще приюти шедьоврите, които днес се пазят в Националната художествена галерия, както и други експонати. Принципът на изграждането на музея ще копира големите европейски арт средища, между които е и „Лувър“-ът в Париж.

Не посягайте на минералната вода!

Едва ли има по-подходяща сграда за Музей за историята на София от бившия царски дворец, убеден е Вежди Рашидов. Точно тази сграда ще приюти низвергнатата през годините институция, за която се предвиждаше да се настани в бившата Минерална баня. Там и сега са скупчени изключително ценни експонати, свързани с миналото на българската столица. Злополучното преустройство на банята в музей тръгна, но не стигна доникъде. Последва логичният въпрос, който и днес мъчи и експертите, и музейните работници - не е ли престъпление балнеоложко средище, смятано от софиянци за култово, да се превръща в културен център?! Не посягайте на минералната вода, апелираха старите софиянци.
Ако проектът „Български „Лувър“ се сбъдне, в близко бъдеще ще видим каляските на Фердинанд в залите на Националната художествена галерия. А скулпторите на Андрей Николов и картините на Майстора - в обновената сграда на бившия МЕИ. Там ще се намери място и за златните съкровища на България.

От полите на Витоша – в центъра на града

И друг музей ще се появи в рамките на градския център, съобщи министър Рашидов. Става дума за военното НДК, което може да приюти експозицията на НИМ, която в момента се намира в резиденция „Бояна“. Така ще бъде решен още един болезнен за българската култура проблем – най-ценните преносими паметници на нашата духовност да станат достъпни за масовата публика. Защото тя с неохота се качва в полите на Витоша, за да разглежда музейна експозиция.
„Трябва да превърнем нашите музеи в печеливши. Не е достатъчно да докараме туристите – японски, виетнамски, или каквито и да са, пред „Св. Александър Невски“. Да ги пуснем да разгледат храма, да влязат най-много в криптата, после да се качат на автобусите и да си отидат. Трябва да ги заведем и в българския „Лувър“. И процент от входните билети да отиде за туризма“,каза Вежди Рашидов, бъркайки в дълбоката рана за българския културен туризъм. Засега „Български „Лувър“ стартира със средства от държавния бюджет. Занапред ще се търси финансиране и от европейските фондове.



Арх. Владислав Николов: Людмила Живкова първа лансира идеята

Идеята за български „Лувър“ бе лансирана преди 35 години от Людмила Живкова, каза за „Класа“ арх. Владислав Николов, който е свързан с проекта. Неговият баща – арх. Никола Николов, възстановява бившата държавна печатница и я превръща в Галерия за чуждестранно изкуство (ГЧИ). “ Към днешна дата много хора мислят, че ГЧИ е стара сграда, едва ли не паметник на културата. Истината е обаче, че тя е открита през 1985 година. Това беше първият етап от изграждането на целия комплекс. В следващите етапи се планираше усвояване на целия квартал 500 – карето между ГЧИ, „Св.Ал. Невски“ и старото МЕИ. Но през 1989-1990 г. спряха всички разработки“, уточнява арх. Владислав Николов.
По времето на мандата на Иван Костов е създаден проект за едно цялостно решение на квартала. Но поради липса на средства, поетапно беше усвоявана и реализирана идеята. По време на министър Стефан Данаилов беше открито едно фондохранилище, тази година трябва да започне усвояването на партерните нива на Техническия университет до бул. „Васил Левски“. До края на мандата на сегашното правителство е напълно реалистично да се усвоят още 4 нива от сградата. „Досега с реставрацията на тази сграда се занимаваше държавната фирма „Реставрация“ ЕАД, която е към Министерството на културата. Фирмата е добре запозната със специфичните особености на сградата. Но въпреки това, предполагам, че ще бъде спазена процедурата и ще бъде назначен конкурс“, каза арх. Владислав Николов.

Станете почитател на Класа