Романът "Железният светилник" оживява на благоевградска сцена

Романът "Железният светилник" оживява на благоевградска сцена
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    10.10.2024
  • Сподели:

С премиера на спектакъла "Железният светилник" посреща публиката си тази вечер Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Постановката и драматургичният вариант по едноименния роман на Димитър Талев са дело на режисьора Калин Ангелов.

"Енергията в романа е огромна. Това, което аз улових, е опитът за противопоставяне на отделния индивид срещу социума. Мисля, че това е най-мощната енергия, която мене лично ме развълнува – как аутсайдерът се бори за място в една общност, която го отхвърля.

 

https://static.bnr.bg/gallery/cr/249aaf423f6492430cb4c317764d7924.jpg

 

 

Актьорите бяха развълнувани още преди да им прочета моя вариант, някои от тях си бяха препрочели отново романа. Наистина бяха много развълнувани още от първа репетиция. Чистотата на взаимоотношенията – мисля, че това най-много ги вълнуваше", разказа в "Артефир" по повод премиерата Калин Ангелов.

 

https://static.bnr.bg/gallery/cr/c382081590dbd9599a54f16d02af9260.jpg

 

В представлението участват актьорите Албена Чобанова, Иван Николов, Катя Иванова, Лора Христова, Калоян Карагинев, Андраш Кончалиев, Жанет Керанова.
Сценографията и костюмите са дело на Илина Грозева, музиката е на Пламен Мирчев-Мирона.

Премиерните представления на "Железният светилник" са на 9 и 11 октомври на благоевградска сцена, а след това екипът тръгва на турне със спектакъла в региона.

Станете почитател на Класа