Джордж Клуни с шест номинации за „Златен глобус”

Филмът с Джордж Клуни "Високо в небето" на режисьора Джейсън Рейтмън е с най-много номинации - шест, за наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Лентата ще бъде пусната по кината у нас през януари.
Сред петте ленти в категорията за най-добра филмова драма го конкурират The Hurt Locker (със сюжет от войната в Ирак), "Гадни копилета" на Куентин Тарантино, историята на една проблемна тийнейджърка от Харлем Precious.
В Топ 5 е и триизмерният "Аватар". Високобюджетната екофантастика на Джеймс Камерън е кандидат за приза в аванс още преди официалното си тръгване по екраните тази седмица.
Още пет филма са номинирани при комедиите и мюзикълите. Фаворитът там е музикалният "Девет" на реж. Роб Маршъл ("Чикаго"), който е предложен за награди в общо пет категории, включително за актьорите Даниъл Дей-Луис, Пенелопе Круз и Марион Котийар. Другите четири заглавия са романтичният 500 Days of Summer, "Последният ергенски запой“ и две ленти с Мерил Стрийп - готварският "Джули и Джулия", донесъл на актрисата и две номинации и It's Complicated.
Сред нашумелите заглавия "Аватар" и "Гадни копилета" са с по четири номинации.
Освен Джордж Клуни сред номинираните актьори са Джеф Бриджес като кънтри певец в Crazy Heart, Колин Фърт, вече награждаван за A Single Man, Морган Фрийман за ролята на Нелсън Мандела в Invictus и "спайдърменът" Тоби Магуайър за Brothers, в който играе военнопленник.
Мерил Стрийп се конкурира със себе си при актрисите в комедийната категория. За награди в тази категория се състезават и Джулия Робъртс с "Двуличие", Робърт Дауни-Джуниър като Шерлок Холмс в новия филм на Гай Ричи, Джоузеф Гордън-Левит за 500 Days Of Summer, Майкъл Стълбарг за A Serious Man на братя Коен.
С две роли - но в комедия и драма, е номинирана и Сандра Бълок, която тази година се завърна по екраните с "Предложението“ и The Blind Side.
Драматични роли донесоха номинации и на актрисите Емили Блънт (като британска кралица в "Младата Виктория"), Хелън Мирън (съпруга на руския писател Лев Н. Толстой в "Последната гара"), Кери Мълиган за An Education и Габури Сидиби за Precious.
Мат Деймън също се състезава при главните роли с "Информаторът". Той е номиниран и при поддържащите актьори за Invictus.
Отдавнашен фаворит за приза е австриецът Кристоф Валц, който бе награден още в Кан за ролята на нацистки офицер в "Гадни копилета".
АП пояснява, че "Високо в небето" е смятан по-скоро за комедия, но включването му в драматичната категория повишава шансовете му за "Оскар“-ите. Отличията "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за ориентир за наградите "Оскар". Носителите на наградите ще бъдат обявени на 17 януари 2010 година.

Станете почитател на Класа