Наши колекционери наддаваха за ценни вещи на династия Романови

Ценни предмети, собственост на руската аристокрация, бяха разиграни на търг в хотел „Хилтън“ на 15 декември вечерта. Императорски печат, сребърни медали и бронзов сервиз на династията Романови предизвикаха интерес сред колекционерите. Събитието мина под патронажа на австрийския финансист Петер Гюмпел. Колекцията е у нас благодарение на влиятелната колекционерка от Монако и бивша асистентка на покойния виолончелист Мстислав Ростропович - Ана Илен Мартел.
Минути преди началото на търга роден колекционер спазари една от най-старите картини в наддаването - „Света Богородица с Исус Христос", която е от края на 17-и век. А бизнесдамата Елена Москвичова и жената със златни ръце Ана Митева, която практикува уникалната терапия „Събуждане на енергията" в „Къщата на здравето и красотата", наддаваха наравно с преуспелите бизнесмени в първия благотворителен търг „Монако в София".
Красив мраморен часовник с позлатен бронз в стил Луи XVI си извоюва г-жа Москвичова, а Ана Митева се пребори за две чинии от гравирано сребро от 19-и век, както и за декоративна рисувана чиния от 19-и век с лика на кралица Мария Антоанета. Тя наддаде и за сребърна табакера от Русия (19-и век), като цялата сума от този предмет бе отредена за децата от дом „Надежда“. Голяма част от 50-те колекционери, участвали в търга, пожелаха дискретност за наддаването, като общата стойност на продадените публично предмети достигна 6-цифрена сума. Те се включиха в благотворителната инициатива на организаторите от ВИП Комюникейшън за закупуване на плазмен телевизор и нови детски легла за децата от дом „Надежда“ в София.
В края на вечерта Ана Илен Мартел и Петер Гюмпел получиха колекция от селектирани вина на винарска изба Windy Hills.

Станете почитател на Класа