Продават Пикасо и Шагал на "Оборище" 10

Елиана Митова

Еротични графики на Пабло Пикасо, творби на Хуан Миро, великолепните „Пеперуди” на Хънт Суонъм, един от най-търсените съвременни американски художници, от вчера се продават в Музейната галерия на модерното изкуство на „Оборище” 10. Новото духовно средище ще бъде официално открито довечера в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов и посланиците на Франция, Испания и Великобритания. Интересът към събитието е огромен, наши и чужди колекционери вече платиха картините, за да ги имат у дома си за коледните празници. А и цените са атрактивни – тръгват от 1500 лева. „Галерията ни е единствената в Югоизточна Европа. Идеята ни е да създадем и у нас, в България, пазар на съвременно изкуство, но на достъпни цени. Няма посредници, няма търгове! На всеки две седмици експозицията ще се обновява, тъй като имаме голям брой творби в нашия фонд”, обясни за „Класа” управителката на галерията Деница Атанасова. По нейна идея новото арт средище, разположено в красива и удобна сграда на пъпа на София, стартира със серия еротични рисунки с молив на легендарния Пабло Пикасо. Те са майсторски аранжирани в ансамбъл с внушителна скулптура на гения. Специално за събитието от Ню Йорк долетя неговата внучка, изкуствоведката Диана Пикасо, която представи нашумялата си книга за художника, озаглавена „Пикасо. Изкуството може да бъде само еротично”. „За мен е огромна чест да гостувам в България, защото познавам творчеството на някои майстори, които са трайно свързани с вашата страна. Става дума за Кристо, за Жюл Паскин, за Жорж Папазов. А галеристката Деница Атанасова ме спечели с идеята да покажем еротичните рисунки на Пикасо. Когато задали на дядо ми въпроса що е сексуалност и изкуство, той отговорил: че то е едно и също. И аз мисля, че искрата в изкуството я носи еротиката”, каза за „Класа” Диана Пикасо. Изкуствоведката е внучка на Мари Терез, една от жените, омаяли Пикасо в зрелия период на неговото творчество. Макар че е обичал не само нея, Пикасо изпитва нежни чувства към Мари Терез до края на дните си. Тази любов е обект и на изследователската дейност на Диана Пикасо, която се гордее с творчеството на своя дядо.
Няколко творби на Кристо, свързани с проектите му в Берлин и Абу Даби, разкриват необичайния почерк на големия съвременен майстор. Другият български момент в експозицията са платната на Хубен Черкелов, който твори в Америка, създавайки уникални портрети на лица от банкнотите. Тепърва българската публика ще опознава този творец, наредил се сред майсторите на световното съвременно изкуство.
Стената на Марк Шагал очарова с пъстротата на цветовете и уникалността на формите. Едва ли опитните колекционери ще намерят по-добър подарък за Коледа от тези топли и ефектни платна, сякаш заредени с позитивна енергия. Знаменитият Суонъм пък присъства и с великолепните си папагали – птиците, които отглежда в собственото си ателие в Ню Йорк - пресъздадени върху наситен фон, те сякаш оживяват върху платното.
Великолепните образци на съвременното изкуство, с които галерията отваря врати за публиката, изпъкват на белия фон, превръщат се в акценти, умело подредени в експозиционната площ. Дори стълбите са боядисани в бяло, та да може изкуството да бъде единствената притегателна точка за зрителския поглед. В тази обстановка посетителят не само се наслаждава на картините, но и неволно пожелава да ги има у дома си. Специално за ценителите Деница Атанасова е подготвила малка книжка, озаглавена „Как да колекционираме оригинално графично изкуство ”. От нея става ясно какво непременно трябва да знае човек, преди да се реши да си купи картина на майстор.
Не след дълго, в събота и неделя, в галерията на „Оборище” 10 ще гостуват експерти от „Кристис“ и „Сотбис“. За да влязат в диалог и с професионалистите, и с обикновените ценители на изкуството в България.



Нейт Браун, експерт от Ню Йорк: Добре е, че в България тръгва пазарът на картини

Чудесно е, че в българската столица вече има място, където могат да се купят картини на големи съвременни художници. Това означава, че вие вече се вписвате в световния арт пазар, което е и знак за благополучие.
Откога стартира пазарът на съвременното изкуство? От първите години на ХХ век. Преди това в Париж, световната столица на изкуството, нямаше галерии, нито пък специално обособени места за продажба на картини. Когато те се създадоха, художниците се легитимираха пред света. Старта го дадоха импресионистите през 1866 г. в Париж. А през 1920-а в Ню Йорк вече имаше музей на модерното изкуство. Големият бум на търговията с картини започна през 80-те години на миналия век. Само за десетина години в Париж изникнаха над 100 нови галерии. През 1984-та над 1 милиард долара се завъртяха в покупко-продажбата на произведения на изкуството. Автопортретът на Пикасо, озаглавен „Аз, Пикасо”, през 1981 г. струваше 5,8 милиона долара, а през 1989-а бе продаден за 44 милиона!
Двигателят на тези процеси е частният колекционер. Той създава условия на художниците да работят и да създават шедьоври. Така се раждат и големите музеи на съвременното изкуство по света. Пожелавам подобна съдба и на галерията за модерно изкуство в София.



За да сте сигурни, че купувате оригинал:

1. Графиката да е вписана в т. нар. Каталог резоне (Catalogue Raisonee). Той включва всички графични произведения на определен художник, известни по времето на съставянето на каталога.
2. Сертификат за автентичност (Certificate of Authenticity) - съдържа информация къде и кога е била създадена творбата, нейните размери, подписа на художника.
3. Сертификат за притежание (Certificate of Ownership) - документ с факти за произведението на изкуството, който галерията осигурява на купувача.
Из “Как да колекционираме оригинално графично изкуство” на Деница Атанасова

Станете почитател на Класа