Сбогувахме се с Христо Писков

Приятели, близки и колеги на големия режисьор Христо Писков си взеха последно сбогом с него в събота, 13 декември, на Централните софийски гробища. Той бе творец с огромен принос за изграждането на българското филмово изкуство и българската култура. С активната си гражданска позиция Христо Писков даде истински пример на колеги и публика, че хубавите филми си струват трудните моменти, написа в съболезнователната телеграма министърът на културата Вежди Рашидов.
Неговите игрални филми “Бедната улица”, “Смърт няма”, “Понеделник сутрин”, “Като песен”, “Слънчев удар”, “Лавина” и “Само ти, сърце” са сред най-ярките постижения на родното ни кино, отбелязват от Съюза на българските филмови дейци. Тези филми той създаде в тандем със съпругата си Ирина Акташева, с която заедно са завършили ВГИК в Москва. Не бяха от най-лицеприятните на комунистическата власт и двамата бяха сред учредителите на Клуба за гласност и преустройство.
Христо Писков и Ирина Акташева с филмите си са носители на награди на Съюза на българските филмови дейци, както и на високи отличия на наши и международни кинофестивали.

Станете почитател на Класа