Младежки литературен конкурс в памет на Чавдар Мутафов

Младежки литературен конкурс в памет на Чавдар Мутафов
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.05.2024
  • Сподели:

Градската библиотека в Севлиево посвещава тазгодишната си дейност на името и творчеството на Чавдар Мутафов. Поводът е, че през 2024 г. се навършват 135 години от рождението и 70 години от смъртта на писателя авангардист.

 

 

 

Причината пък е, че днес много наши сънародници и в частност севлиевци не знаят нищо за него, а името му е известно само в средите на занимаващите се професионално с история на българската литература, изкуство и архитектура.

През 2001 г. излиза книгата на литературната историчка, литературоведка и писателка Катя Зографова – „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта“. Следват я съчиненията „Чавдар Мутафов и българската култура между двете световни войни“ (2008) с автор доц. д-р Надежда Цочева от ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Чавдар Мутафов – в търсене на художествения лик“ (2011) с автор доц. д-р Александра Антонова от Институт за литература на БАН.

Творчеството на Чавдар Мутафов и до днес остава труднодостъпно и в голяма степен непознато. След 1989 г. има само три нови издания на негови творби: две на „Дилетант“ (изд. „Хемус“, 1992; изд. „АБ“, 2004) и „Избрано“ (изд. „Гал-ико“, 1993).

Причината за това е скрита в близкото ни минало, когато паметта на много видни личности е целенасочено изтривана. Тяхното присъствие обаче е било така значимо за времето си, че и сега мястото им остава празно в общата, цялостна картина на живота ни.

 

 

Чавдар Мутафов е роден на 19 септември 1889 г. в Севлиево. Следва машинно инженерство и архитектура в Мюнхен – с две прекъсвания, по време на които участва във войните. Той е един от най-значимите представители на българския литературен авангард, един от най-оригиналните и ерудирани художествени критици в периода между войните. Умира на 65-годишна възраст на 10 март 1954 г. в София, в забвение и мизерия. Време е личността и творчеството му, както и мястото му в българската култура да бъдат преоткрити. Поради това Библиотеката в Севлиево инициира два проекта:

1. В партньорство с Община Севлиево и Националния литературен музей се организира НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЧАВДАР МУТАФОВ – ПИСАТЕЛ АВАНГАРДИСТ, ТЕОРЕТИК НА МОДЕРНИЗМА И АРХИТЕКТ НОВАТОР“. Форумът ще се проведе на 19 и 20 септември 2024 г. в град Севлиево. Научен ръководител и водещ на конференцията ще бъде Катя Зографова – литературовед, документалист, есеист и писател, главен уредник на къща музей „Н. Й. Вапцаров“ – НЛМ.

2. НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „НЕСТАНДАРТНО, ПРИНЦ ПАРАДОКС“. Конкурсът се организира от Градската библиотека в Севлиево, като се обявява еднократно по повод 135 години от рождението и 70 години от смъртта на Чавдар Мутафов. Целта е да бъде представен на съвременните поколения един забравен и недооценен творец, да се даде възможност на младите хора за среща с един от най-значимите представители на българския литературен авангард от първата половина на XX век.

Конкурсът стартира на 10 март – датата на смъртта на Чавдар Мутафов, а резултатът ще бъде обявен на 1 октомври – датата на рождението му (по нов стил). С конкурса се отправя предизвикателство към младите творци между 16 и 26 години, като им се дава възможност да се съизмерят не само помежду си, но и с текстовете на един признат новатор за своето време. Основната цел на конкурса обаче си остава „възкресението” на този високоталантлив писател, архитект, изкуствовед, художествен критик, есеист и преводач с приноси в националната ни култура.

Подробна информация за конкурса и конференцията можете да откриете тук.

Станете почитател на Класа