Владимир Михайлов за новата песен и клип на SLNG: "Лъжи и Истини" е социален експеримент

Владимир Михайлов за новата песен и клип на SLNG: "Лъжи и Истини" е социален експеримент
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.03.2024
  • Share:

 

"Лъжи и Истини“ е новата песен на SLNG (Сленг), с която групата провокира феновете си в началото на седмицата. Автор на парчето е един от най-магнетичните и популярни актьори и музиканти - Владимир Михайлов. SLNG промотира и ефектно видео към песента, което би впечатлило мнозина фенове на хубавия рок и на красивото психологическо кино.

 

 

Ако гледате клипа на "Лъжи и Истини" може да се почувствате в един доста шокиращ, объркан свят и да останете с усещането, че гледате кратък естетски филм, режисиран едновременно от Пазолини и Тарантино. Текстът на песента е не по-малко динамичен, дълбок и смислен, а хард рокаджийското звучене би било удоволствие за почитателите на рокендрола у нас. Режисьор на клипа е Кирил Добрев.

SLNG ще направи официална премиера на видеото към парчето "Лъжи и Истини" на 28 март в Once Upon a Time Biblioteka. Освен че за първи път на живо ще представят новата си песен, музикантите ще изпълнят и емблематичните за феновете хитове „Мой свят“, „Синьо“, „Любовта няма край“, „Бeли петна“, "Филм" както и кавъри на любимите на всички Tears for Fears, Depeche Mode, Peter Gabriel, U2 и др.

 

 

Специално за Lupa.bg Владимир Михайлов сподели какво го е вдъхновило да напише парчето "Лъжи и Истини", коя струна на човешката душа най-много иска да докосне с песента и защо в клипа към видеото е поканена да участва "бандата" на Денис Топал от "Братя" - актьорите Сара Драгулева, Мартин Димитров и Радослав Владимиров, които изиграха образите на знаковите телевизионни герои Гери, Радо Андреев и Никсъна.

SLNG отправя и специално предизвикателство към феновете, които ще отидат на концерта им на 28 март - да станат съавтори на следващия клип на групата, като по време на живото изпълнение на парчето "Коя си сега?" снимат с телефоните си. Бандата иска да направи лайв видео и желае да включи кадри от телефоните на почитателите си.

 

 

 

- Влади, прави впечатление, че повечето песни на SLNG от последните години са на социална тематика. Реалността се отразява и в "Лъжи и Истини" и се опитвате да анализирате това, което ни заобикаля. Как се роди идеята за текста на песента и какво те провокира да я напишеш?

 

- Текстът го написах преди време, още, докато снимахме „Братя“. Когато измислях парчето на китарата, то звучеше по различен начин. Друго беше като звучене, но текстът си го написах на един дъх.

Бях провокиран от темата за близките хора – как животът ти е отредил да имаш някой близък приятел, но дори с него можеш да се разделиш по разни признаци и външни влияния. Това разделение, което лъха от социалните мрежи, тази външна агресия, която ни насаждат и по този начин ни разделят по разни теми, щампи - това ме провокира.

Социалните мрежи постоянно бълват, че ние трябва да се чувстваме различни един от друг и че трябва да се чувстваме разделени. И като добавиш проблемът, че фейсбук дава трибуна на всеки, всеки се изказва по теми, по които много често не е компетентен, коментира се от фалшиви профили, казват се неща, които са отрицателни и така те задръстват и те щамповат, и те ограничават.

В тази цялата помия ние забравяме кои сме, кое е важното - че най-важното е да виждаш човека до теб с очите на сърцето, да знаеш кой е, да знаеш кои са важните неща, да знаеш кой е пътят, вместо да залиташ по всички тези неща, които ни заливат като непрестанен поток от информация.

Някои от тях абсолютно целенасочено. Това ми се струва все по-голям проблем и си представих една реалност, в която нещо разделя двама много близки човека и за секунда те могат да се превърнат в най-големите врагове.

 

 

 

- Написал си текста, докато снимате „Братя“. Това ли те провокира да поканите за участие в клипа към песента Сара Драгулева, Мартин Димитров и Радослав Димитров, с които си партнирахте в сериала?

 

- Абсолютно. В един момент това ми изкристализира като посока, която обсъдих с режисьора на видеото Кирил Добрев - какво ме е вълнувало, докато съм писал текста. С него заедно оформихме един такъв сценарий, като той го завърши вече във вида, в който го виждаме. Допълнително развихме още много линии, някои от тях ги снимахме, но не попаднаха във видеото като варианти на този сблъсък между двамата герои в клипа.

Когато ми хрумна това парче дори имах идея да го запишем заедно с Марто и с Радо, защото те и двамата са много музикални. Радо Владимиров най-редовно работи като музикант, а Марто ходеше на уроци по барабани, пее готино. Беше ми хрумнала идея да направим парче заедно за сериала, още едно, но това отпадна като вариант.

Парчето остана, направихме го със SLNG в този мощен вариант, в който звучи. Но ми остана идеята за Мартин и за Радо и когато Киро оформи финалната идея за видеото и ме попита: „А актьори?“ аз му казах: „Аз знам кои са актьорите.“ И се обадихме директно на Марто и на Радо. Киро измисли и с какво точно ще се занимава героинята на Сара в тази случка. Тя играе един психолог, но не само. Сара е събирателен женски образ, образ на женската енергия.

Имаше много идеи, които обсъждахме и които си нахвърлихме с Киро. Включително в деня на снимките Марто, Радо и Сара също имаха техните хрумки.

Беше много интересно, защото от целия замисъл се получи един психологически и социален експеримент. Надявам се, че във видеото остават много въпроси за зрителите. Темата е повече от една.

Едно нещо е сигурно, че по време на този експеримент ние жестоко се забавлявахме. Монтирам един мейкинг в момента, в който ще покажем любопитни неща зад кадър. Аз така не съм се смял много отдавна - цял ден по време на снимките се смяхме. Познаваш тези актьори и мисля, че се сещаш на какво са способни.

 

Група SLNG - Владимир Михайлов, Младен Несторов, Петър Рангелов, Калин Петров и Алекс Ван Лазаров

 

- Освен че са много талантливи имат и невероятно чувство за хумор.

 

- Аз затова ги обожавам, защото докато снимахме сериала, дори когато сме снимали много тежки емоционални сцени, с тях сме се забавлявали страхотно по време на почивките. Буквално между два дубъла винаги сме се смели и сме изпускали напрежението. Нямам думи, с които да мога да им благодаря достатъчно. Това за мен са едни от най-добрите актьори, които някога съм виждал за 20 години снимки.

Сега гледаме Мартин в главна роля в сериала „Клетката“, Радо има премиера в норвежки филм, който излезе наскоро и там е в главната роля, Сара е с главна роля в „Пулсът на танца“, който пък оглави родния боксофис. Така че аз никога не съм се съмнявал в успеха им и знам, че най-добрите им неща тепърва предстоят. Радвам се, че откликнаха. Ние не сме ги поканили само като приятели, бяхме отделили хонорари за тях, а те решиха да ги дарят за благотворителност.

 


- Страхотни сте всички. Спомням си, че в предишното ни интервю ти сподели, че за теб е много важен този дух на приятелство, независимо докъде той ще стигне в живота на даден проект. И ти лично го търсиш и се опитваш да го предизвикаш навсякъде, където ходиш – на снимачната площадка, на сцената, на репетиции, в музикални проекти.

 

- Аз си ги обичам тези хора. Ние сме приятели. Въпреки че съм по-голям от тях съм научил страшно много от съвместната ни работа. Те са наистина невероятно талантливи хора, които са и изключително сърцати и много забавни.

 

 

- Във видеото към песента героите разкостват един манекен. Аз го разчетох от една страна като разкостване на ценности, от друга – в какво самият ти може да се превърнеш, да се разпаднеш и да загубиш човешкия си облик, ако си изпълнен с омраза и негативизъм към другите хора. Но всеки може да го възприеме по свой начин, разбира се.

 

- Да, можеш да проектираш много неща върху този манекен като идеи. Но със сигурност ние сме го нарисували във всякакви символи – символи на вяра, на идеологии, на социални противоречия и предразсъдъци и на какво ли не. Тук си направихме, поне за нас, забавна препратка към един паметник, който бе разпарчетосан напоследък. Върху този паметник през годините бяха нарисувани всевъзможни неща от всевъзможни хора и всеки оставя своя отпечатък в това, в което вярва или в което си мисли, че вярва, оставя го, където реши. Много е спорен въпросът кое е легитимно и кое не е.

В крайна сметка човек вярва в каквото вярва. Тук проблемът е, когато го насаждаш на другите – кой насажда и кой решава вместо нас в какво да вярваме и кое е легитимно и кое не е, кои са лъжите и кои са истините. Затова аз исках да има такава препратка към паметника, който парче по парче беше свален. Мен ме занимава този въпрос без задължително да имам отговор – просто кой решава кога и какъв паметник да се построи някъде, кой решава да го махне и защо. Това са едни важни въпроси и всички трябва да си ги задаваме.

Пак казвам аз нямам отговори. В случая нямам еднозначна позиция и въобще не се опитвам да направя разговора ни политически. Но тези неща ме вълнуват, защото в тях има много пропаганда, има и истина. И това пак е свързано с въпроса за лъжите и за истините. Все по-трудно е да плуваш в това море от информация. Бих се радвал колкото се може повече хора да гледат това видео, а пък да вземат от него каквото решат. Ако нищо не вземат, просто да се насладят на прекрасните ни актьори и на якото парче. И да дойдат на 28 март в Once Upon a Time Biblioteka да ни чуят със SLNG, защото отдавна не сме свирили и сме много заредени покрай този концерт.

 

- "SLNG, лъжи и видео" – такава покана отправяте към феновете си за премиерата на песента и на клипа към нея. Почти като "Sex, лъжи и видео."

 

 

 

 

 

- Това е много сладка хрумка на Калин (Петров, б.а.) и аз много се забавлявам с този анонс.

 

 


Снимки: Нели Куртева

Станете почитател на Класа