"Севил Роу", Лондон - адресът на мъжката елегантност


Когато говорим за висша мода, винаги си представяме красиви рокли, ръчно обшити с мъниста и камъни, невъзможни за серийно производство обеми... И винаги, почти винаги си мислим за Париж. Ние, от MODA, обаче се запитахме - съществува ли и каква е висшата мода при мъжете? Запитахме се още и кое е най-доброто място, откъдето един мъж може да си купи перфектния костюм? Отговора открихме на едно място с вековни традиции и легендарни майстори - “Севил Роу”, Лондон.


Само за благородници
Построена в периода 1731-1735 г. като част от имението Бърлингтън и кръстена на името на съпругата на третия граф на Бърлингтън - лейди Дороти Севил, късата лондонска улица и до днес е наричана “златната миля на шивачеството”. “Севил Роу” се превръща в мека на модата още в началото на XIX век, когато шивачите там стават все повече и започват да създават дрехи за благородници от цяла Англия, включително и за кралския двор. От огромно значение за мъжката мода тогава, както и за прилива на все повече и повече шивачи на “Севил Роу” е близкият приятел на крал Джордж IV - Бо Бръмел, който налага прецизните кройки и изчистения стил в мъжките дрехи. Оттогава и до ден днешен едни от най-значимите обществени фигури в историята носят костюми от майсторите шивачи. Имена като Уинстън Чърчил, Чарли Чаплин, Хари Труман, принц Чарлз, както и много други минали и настоящи политици, музиканти и известни личности са редовни клиенти на “Севил Роу”. Улицата сама по себе си пък е толкова значима, че специално заради нея е измислен терминът bespoke tailoring (от англ. - нещо популярно, за което се говори), който с времето става нарицателно за ръчно скроени и ушити костюми и дрехи.

Новата вълна
Въпреки че “Севил Роу” е средище на фамилии шивачи и къщи с традиции, в началото на 90-те години на миналия век нещата бавно започват да се променят и модернизират, най-вече благодарение на две ключови фигури - Ричард Джеймс и Озуалд Ботенг. Роденият в Гана Ботенг скандализира всички, като пренася шивашкото майсторство по-близо до мейнстрийм модата и пръв от всички шивачи на “Севил Роу” представя bespoke колекция на парижката Седмица на модата. Ричард Джеймс пък провокира много от майсторите със смелия си подход при предлагането на дрехите си - екстравагантни, дори бунтарски витрини, създадени от известния дисплей дизайнер Саймън Дънан. Когато Джеймс открива ателието си, вълна от недоволства минава по “Севил Роу” и мнозина предричат бързия крах на дизайнера. Любопитно е, че десет години по-късно той използва техните реплики като слогани по повод кампанията за юбилея си. Новаторски е подходът и на още една от най-младите модни къщи - Dashing Tweeds. Създателят й, фотографът Гай Хил, лансира уникална колекция от платове, вдъхновени от модерните градски мъже, които карат велосипеди. Специалните материи, от които се изработват костюми, пелерини и аксесоари, се наричат Lumatwill. Те представляват туид с вплетена светлоотразителна нишка и тефлонова промазка, която прави плата водонепромокаем, без това да променя усещането за класическа вълнена материя. Въпреки че Dashing Tweeds няма собствено ателие на “Севил Роу”, платовете им се предлагат в много от ателиетата и бележат голям успех, особено сред по-младите джентълмени, с активен и стилен начин на живот.

Луксът като инвестиция
Мнозина може би ще поспорят, че не е рентабилно да се похарчат 5000 британски лири за костюм, при положение че има толкова много ready-to-wear производители. Ние няма да се съгласим. Да притежаваш костюм, ушит на “Севил Роу”, е инвестиция - всеки един от майсторите шивачи там дава доживотна гаранция за качество. А съвсем друга тема е удоволствието, съпътстващо поръчката на такъв костюм. Много от клиентите на “Севил Роу”, включително и нашият фотограф Джордж Гарние, споделят, че това е върхово и много лично изживяване. Костюмите се пробват около 15 пъти, преди да се ушият, а за изработката им се взимат над 35 различни мерки на клиента, за да е сигурно, че костюмът ще пасне като ръкавица по тялото и ще осигури максимален комфорт и максимално добър външен вид.
В момента времената за “Севил Роу” не са никак леки. Поради растящите цени на наемите и услугите в Лондон, както и заради абсолютния отказ на шивачите да използват евтини азиатски материи някои от ателиетата са принудени да затворят врати, а други - да предприемат радикални мерки. За мнозина спасителен пояс се оказва създаването на ready-to-wear колекции, които, разбира се, са с добро качество, макар и далеч от персонално създадените костюми. Едно обаче е сигурно - въпреки финансовата криза да си поръчаш костюм на “Севил Роу” не е излишен и глупав лукс, а инвестиция. Това е купуване на традиция и качество, а за тях търсене винаги е имало и винаги ще има.

Станете почитател на Класа