Продадоха 80% от разиграните картини в „Сезони“

“Класа“

80 % от произведенията за познавачи, които аукционна къща „Сезони Форум” разигра на търг на 24 ноември, смениха своите собственици. Българинът доказа, че дори в условията на икономическа криза парите за изкуство не се пестят, коментира мениджърът на галерия „Сезони” Маргарита Видралска.
Инфарктно наддаване предизвика творбата „Шопкиня в града” на Асен Белковски, която след 14 стъпки, от 860 лв. стигна 2000 лв. крайна цена. Няколко души настървено играха за произведението на художника, който е направил само една изложба в целия си живот през 1930 г. Тогава 130 произведения били откупени още при откриването на експозицията.
В залата настана истинско оживление при появата на „Портрет на Николай Райнов” от скулптора Марко Марков, автор на паметника на Патриарх Евтимий (Попа). Оригиналът на „Портрет на Николай Райнов”, след 9 стъпки, вдигна цената си с 1000 лв. и от начални 2600 лв. се продаде за 3500 лв. Дубликат на това произведение се намира в Националната художествена галерия.
Картини на Стоян Венев, Майстора, постер на Кристо, Чудомир, скулптури на Васка Емануилова се купуваха светкавично, още с тяхното обявяване.
Освен тях обаче, на този търг аукционна къща „Сезони Форум” акцентира на имена, които не са познати на широката аудитория. По този начин за първи път на пазара се появиха автори, „запазени“ за познавачите на изкуството, и всички те бяха продадени.
„Изкуството в България вече има сериозна публика, която живо се интересува от неговата история и се превръща в истински коректив на пазара”, добави г-жа Видралска.
Този път „Сезони” акцентира и на художници, които по едни или други причини са били цензурирани по времето на социализма - Лика Янко, Александър Добринов, Никола Танев, Борис Денев. Всички техни произведения бяха продадени на наддаването.
„Интересът към тези автори е огромен, но никой още не е изследвал тяхното „формалистично” изкуство в дълбочина и в съпоставка с другите художници от тяхната епоха - обясни Маргарита Видралска.
– Затова галерия „Сезони” ще открие първата изложба на „Цензурираното изкуство” на 19 януари – добави тя. - Тази изложба се явява продължение на експозицията „Правилното изкуство в анонимно време”, посветена на социалистическите произведения, която „Сезони” подреди на 7 ноември.
И от двете страни на барикадата е имало качествени художници – обяснява Маргарита Видралска. - Интересно е да се види какво ги е разделяло и защо едните са избрали единия път, другите – другия.”

Станете почитател на Класа