Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция за налагане на прекратяване на огъня в продължение на 30 дни в Сирия, за доставки на хуманитарна помощ и медицински евакуации. Проектът беше представен от Швеция и Кувейт.

 

Според документа всички страни в конфликта са длъжни да прекратят военните действия, за да установят 30-дневно хуманитарно примирие в Сирия.

 

Русия подкрепя документа, защото "допринася за прекратяването на военните действия". Както отбеляза постоянният представител на Русия в ООН "Предупреждаваме, че ние няма да позволим произволно тълкуване на резолюцията. Ние искаме да се спре развитието на тази безотговорна реторика и искаме да обединим усилията си за разрешаване на конфликта в Сирия въз основа на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН ", подчерта той.

 

Съгласно одобрения документ за резолюция, обаче, примирието позволява продължаване на военните операции срещу ислямската държава, Ал Кайда и фронта Ьл Нусра, както и други терористични групи, свързани с тези организации.

 

Руският посланик в ООН увери, че "е необходимо исканията на Съвета за сигурност да бъдат подкрепени от конкретни споразумения на място". Русия се надява, че всички влиятелни участници ще допринесат за изпълнението на исканията на Съвета за сигурност.

 

Той призова САЩ да спрат заплахите си към Дамаск и изрази "дълбоката си загриженост относно публичните изявления на някои американски официални лица, които заплашват открито суверенитета на Сирия".

 

"Ние призоваваме за незабавно прекратяване на окупационните амбиции на коалицията, което също ще има ясно хуманитарно въздействие. Това ще даде възможност на правителството на Сирия да възстанови нормалния живот във всички освободени от терористите територии ".

Руското министерство на отбраната заяви, че действията на въоръжените групи в Сирия осуетяват мирния процес и предизвикват реципрочни мерки от страна на правителствените сили.

Станете почитател на Класа