Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“

Писателката представи новия си роман в препълнената Зала 42 на НДК

 

 

Людмила Филипова представи за първи път новата си книгата, дългоочаквана от публиката.. Премиерата на „Смисълът" от издателство „Ентусиаст" се състоя на 29 ноември в Зала 42 на НДК. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

 

SMISALAT


Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст" Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев.

 

 

В своеобразни Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса, Богдан Томов, певец, д-р Владимир Божилов, астрофизик, Емилиян Колевски, спортен катерач, Ива Дойчинова, журналист, Ирина Тенчева, телевизионен водещ, Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист, Петър Антонов, актьор, Силвия Кацарова, певица, д-р Таня Милачич, ембриолог, Теди Кацарова, певица, Туна Киремитчи, писател, Хари Ешкенази, цигулар, проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?".

 


Вечерта беше открита от Виктория Бисерова, издател на книгата. Тя приветства гостите и благодари на всички присъстващи.


„Много се радвам, че „Смисълът" ще тръгне по пътя си към читателите именно от тук. Това е една различна книга – не само различна от другите книги на Людмила Филипова, а сравнена с много други книги, които излизат", каза Бисерова. „Подзаглавието на романа е енциклопедия на бъдещето, защото това е история за бъдещето, което строим днес.

 

Дали то е мрачно, или не, дали трябва да се стремим да го постигнем, или точно обратното – да опитаме да го избегнем – всеки сам може и трябва да прецени. Едно е сигурно – дори и в най-тъмните времена надеждата и любовта остават живи."


Д-р Соломон Паси е един от първите читатели на новия роман. „Людмила има изключителен вкус към мащабни теми", каза той. „Пошегувах се с нея – защо не вземеш да напишеш една книга за най-важното в тоя живот – смисъла. Оказа се, че тя направи нещо много повече от това. Тя не написа книга за смисъла на живота, тя направи книга за смисъла изобщо или по-точно за смисъла на смисъла. Людмила има не само мащаб, тя има и смелост. Да пишеш за смисъла наистина изисква огромна смелост, а съдбата обича смелите", заключи Паси.


„Много се вълнувам, че тази книга вече е резултат след 4-5 години", сподели авторът на „Смисълът" Людмила Филипова, без да скрива радостта си. Тя благодари на всички гости, на Посланиците на Смисъла и на всички хора, които са я подкрепили и са ѝ помогнали романът да се превърне в реалност. „Тази книга, освен история, има и много наука, има много познание, има много идеи, много философия. Надявам се книгата да ви хареса, защото зад нея стоят ужасно много труд и ужасно много хора", сподели още Филипова.


Една от изненадите на вечерта бяха т.нар. „антарктически" хапки, чиято формула е разработвана една седмица специално за премиерата на книгата от ресторант „Lazy".


Новият роман на Людмила Филипова „Смисълът" предстои да бъде представен в Пловдив.

Станете почитател на Класа