Как да ползваме телефона си

Мобилните телефони са едно от многото изключително полезни средства за комуникация, които в същото време могат да бъдат и изключително досадни. Най-вече благодарение на незнанието или нежеланието на техните собственици да се научат да ги ползват правилно. Ето и няколко съвета, с които да избегнете множество неудобни ежедневни ситуации както в професионалния, така и в личния ви живот:
Вие контролирате телефона, не той вас
Научете достатъчно добре всички функции на мобилния си телефон и ги използвайте по предназначение в подходящите моменти. Незнанието как да намалите звука на телефона си, когато той звънне по средата на театрално представление, не е адекватно извинение на съзнателен възрастен човек, още по-малко приемливо е „забравих"!
Внимавайте как говорите
Не използвайте груби и вулгарни изрази особено когато сте на публично място, независимо от ситуацията. Винаги има начин да говорите лице в лице с човека, който ви е наскърбил или по друг начин е накърнил личността, интересите или егото ви – телефонните разговори не са добро решение.
Говорете тихо
Особено когато се намирате на публично място, работите в офис тип open space и изобщо всеки път, когато не сте сами, независимо колко лошо ви чува вашият телефонен събеседник – недейте да крещите!
Точното време и точното място
Не водете личните си разговори в офиса, както и избягвайте да говорите дълго по служебни поводи, когато сте със семейството си. Намерете точното време и място за всеки разговор.
Галерии, музеи, театри, опери и дори киното не са място за провеждане на разговори. „Алоо, на кино/театър/опера съм, не мога да говоря" е един от най-безсмислените разговори, които можете да проведете през живота си! Затова е добре да познавате функциите на телефона си добре и да използвате гласовата си поща в подобни ситуации.
По време на работни срещи можете да използвате функцията за изпращане на съобщение, че в момента не можете да разговаряте, защото сте заети, и ще върнете обаждане в най-скоро време.
Телефонните обаждания и изпращането на съобщения по време на учебни занимания също са проява на изключително лошо възпитание.
Връщайте пропуснати обаждания
Ако по една или друга причина телефонът ви е бил с намален звук или сте били в ситуация, в която не можете да проведете разговор, върнете обаждане възможно най-скоро. Или пратете съобщение с извинение, че не можете да разговаряте в момента и в какъв по-късен час ще бъде удобно да говорите.
Поздравявайте
„Ало" е най-неутралното обръщение, с което можете да отговаряте на обажданията. В случаите, в които виждате изписано името на обаждащия се, можете директно да започнете със „Здравей" или „Здравейте" в зависимост от тона на общуване.
Когато се обаждате на човек, когото не познавате лично, винаги се представяйте с име и фамилия и длъжност, когато става дума за служебни разговори.
Мястото на телефона не е на масата за хранене
Избягвайте да слагате телефона си на масата по време на хранене – както вкъщи, така и по време на работни срещи. Можете да държите телефона си в джоба със спрян или силно намален звук, както и на вибрации. В случай че очаквате спешен разговор, предупредете сътрапезниците си за това и когато телефонът ви позвъни, се отдалечете от масата, за да проведете спокойно разговора си, без да пречите на останалите.
Внимавайте със съдържанието на съобщенията
Както трябва да се внимава с личните разговори, следва да се внимава и със съдържанието на съобщенията. Не забравяйте, че те могат да бъдат лесно запаметявани или препращани на трети лица
Ана Динкова

Станете почитател на Класа