"Номер три" на Ватикана обвинен в злоупотреба с деца

Австралийският кардинал Джордж Пел, финансов съветник на папа Франциск, е обвинен за сексуални престъпления срещу деца и сега е изправен пред множество обвинения за предполагаеми престъпления, съобщи австралийската полиция, цитирани от АП.

Касиерът на Ватикана е най-високият ранг представител на Ватикана, обвинен някога в сексуално насилие, което представлява удар срещу Светия престол, претърпял вече няколко спънки в доверието към политиката за "нулева толерантност" по отношение на сексуалното насилие.

Обвиненията са за предполагаеми "престъпления на сексуално насилие", заявиха полицейски власти на щата Виктория, отнасящи се до събития, които са се случили отдавна. Има няколко ищци срещу Пел, който е заподозрян в извършване на злоупотреби срещу деца като свещеник в град Баларат (1976-1980) и като архиепископ на Мелбърн (1996-2001).

Висшият чиновник от Ватикана, който бе считан за един от възможните наследници на папа Бенедикт XVI, трябва да бъде представен пред Съда на Мелбърн на 18 юли.

"Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията срещу кардинал Пел досега не е потвърдено от Съд", каза Шейн Патън, заместник-комисар на полицията на щата Виктория. И както всеки друг обвиняем, кардиналът има "право на справедлив съдебен процес."

Пел на 76, многократно отрече всички обвинения срещу него за сексуално насилие. За сега, Католическата църква в Австралия не е коментирала твърденията.

Станете почитател на Класа