×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Йозеф ван Висем с два концерта на 13-ия „АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ“ фестивал на БНР

Холандецът Йозеф ван Висем, автор на музиката към нашумелия филм „Само любовниците остават живи" на режисьора Джим Джармуш, ще изнесе два акустични концерта за лютня в София и Пловдив на 15 и 16 февруари. Музикантът пристига в България по покана на фестивала „Аларма Пънк Джаз" на програма „Христо Ботев" на Българското национално радио.

 

Ван Висем се самоопределя като композитор – минималист и автор на нова музика за старинни инструменти. Произведенията му са вдъхновени както от бароковата и ренесансовата музика, така и от пост-рока, пост-пънка и ембиънт музиката. Талантливият холандец бе удостоен с награда в категорията "Филмова музика" на миналогодишния кинофестивал в Кан за саундтрака към филма на Джим Джармуш.

В албумите на Йозеф ван Висем участват легендарни музиканти от областта на съвременната експериментална музика като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски и United Bible Studies. С Джим Джармуш, който освен световноизвестен режисьор е и музикант, имат три съвместни албума. Концертите на Йозеф ван Висем в София и Пловдив са част от европейското турне на артиста, което представя музиката от новия му албум „It Is Time For You To Return". Продукцията бе издадена на 2 декември 2014г. от белгийския лейбъл Crammed Discs. Пред българската публика Йозеф ван Висем ще представи и избрана програма от най-известните си филмови композиции.


В концерта на 15 февруари от 20:00 ч. в Първо студио на Българското национално радио почетно участие ще вземе и нашенското трио за средновековна музика Ambient Folklorе. Пловдивската публика ще може да види холандския музикант на 16 февруари от 21: 00 ч. в клуб „Петното на Роршах". Двете музикални прояви са част от 13-ия фестивал на БНР „Аларма Пънк Джаз" и са посветени на 80-годишнината на обществената медия.

Станете почитател на Класа