Следи от тютюневия танц

Фондация Отворени Изкуства и Студио 8 ½представят арт акцията БЕСЕДКА ЗА ГРАДА в Тютюневите складове на Пловдив. Окриването е на 15 май, 19:00 часа в artnewscafe, ул. Отец Паисий 38, Пловдив. Прогрламата включва презентация, среща-разговор и дискусия с
модератори: арх. Владислав Костадинов, Катрин Сариева. Специални  гости ще бъдат арх. Мария Стоянова, Пенка Калинкова, автор на документалния филм за квартала „Тютюневият град“, и други интересни личности.




БЕСЕДКА ЗА ГРАДА е инициатива на Фондация Отворени Изкуства и artnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератори на срещите са арх. Владислав Костадинов и Веселина Сариева. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.

Втората поредна среща на инициативата на Студио 8 ½ и Фондация Отворени Изкуства – Беседка за града ще ви запознае с една позабравена днес част от Пловдив – квартала на бившите тютюневи складове в града. Тази част, непосредствено до една от най-красивите улици - „Иван Вазов“ и съседните й пресечки, съвсем близо до централната част на Пловдив, носител на огромно историческо и архитектурно богатство, днес тъне в забрава и разруха. Ценни паметници на архитектурата се рушат и изчезват пред очите ни. Ще разгледаме най-красивите от тях, ще се опитаме да ги погледнем в една нова светлина, да ги преоткрием като ценност и функция днес, както като единици, така, и най-вече, като една цялост в квартала.

Важни ли са за Пловдив и защо? Какво трябва да бъде тяхното бъдеще и има ли надежда за спасението им? Имаме ли все още възможността да бъдем част от обществото, което е запазило една от най-големите си групови архитектурни ценности в 21 век? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим заедно с Вас.

Гости ще ни бъдат арх. Мария Стоянова, Пенка Калинкова, автор на документалния филм за квартала „Тютюневият град“, и други интересни личности. Ще покажем примери от Англия, Италия, Полша, Германия, Русия и др., за да видим как се справят там с подобни проблеми днес, както като цели квартали с бивши складови или индустриални функции, така и като отделни обекти. Ще видим множество разнообразни положителни примери и съвременни решения, които използват една подобна ценност, каквато представлява и кварталът на тютюневите складове в Пловдив.

 

Станете почитател на Класа