Втори провал по делото за Ларгото

Министерството на културата загуби на втора инстанция делото за неустойки срещу строителя на Ларгото ДЗЗД "Антична Сердика".

Апелативният съд - София е потвърдил решението на СГС, с което се отхвърлят претенциите за неустойки заради забавяне на ремонтните дейности по 2 и 3 етап на проекта за реконструкция.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Съдът е решил, че СГС е преценил правилно липсата на основание за изплащане на неустойка, съобразно събраните доказателства. Релевантните за спора факти са правилно установени, правните изводи на съда съответстват на тях и на разпоредбите на материалния закон, поради което настоящата инстанция изцяло ги споделя, се казва в решението.

Съдът посочва, че възложените с договор строителни работи по етап Три са били изпълнени още към 29.12.2015 г., т.е преди крайния срок - 20.01.2016 г.

Строителните работи по етап Две са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на Министерството на културата са предадени на 25.01.2016 г. Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност.

Казусът със забавянето на строителството на Ларгото се превърна във фокус на скандал между Елена Йончева (БСП) и министъра на културата Боил Банов преди седмица. Оттогава прокуратурата води разследване срещу Банов за евентуално длъжностно престъпление заради запис, в който се чува как той нарежда на свои служители да оправдаят забавяния в ремонта на Ларгото с фиктивни документи, за да не се стига до съдебен процес срещу строителите за неустойки.

Станете почитател на Класа