Отхвърлиха ветото на президента за отпуските

Райко Байчев

Със 130 гласа „за“, 49 „против“ и 0 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха вчера ветото на президента Георги Първанов върху промените в Кодекса на труда. Държавният глава върна закона, защото не беше съгласен с решението на парламента от края на юни. Тогава управляващите приеха, че старите отпуски могат да бъдат ползвани от работници и служители до края на 2011 г., след което "изгарят", и работниците няма да имат право на обезщетение. Основен аргумент на Георги Първанов бе, че подобно изчистване на отпуските противоречи на конституцията. В залата на Народното събрание ветото беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, „Атака“ и Синята коалиция, докато БСП и ДПС гласуваха против.
Дебатът в парламента продължи повече от два часа. Въпросът с отпуските предизвика нападки между съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев и депутата от БСП Драгомир Стойнев. Велчев се обърна към депутатите от БСП и ги обвини, че говорят за трудовите права на хората, без самите те да имат трудов стаж. “Вашият лидер нямаше никакъв стаж и стана премиер. Освен това има примери, в които хора не са си пускали отпуск, а са били в отпуск. Лятото през месец август, когато депутатите са в отпуск, служителите на НС не идват на работа, но не се водят в отпуск”, обясни Красимир Велчев. Драгомир Стойнев от БСП отвърна на Велчев с думите: „Докато вие сте бил комсомолски секретар, аз съм учил в Сорбоната. Там можете да ми прочетете дипломната работа. Ако знаете френски“. Стойнев заяви, че по време на криза всеки, който си поиска отпуск, ще бъде уволнен. „Аз не съм бил комсомолски секретар. А вашият единствен трудов стаж е година и половина секретарка на Станишев“, не остана длъжен Велчев и добави, че твърденията за уволнение при искане на отпуск са неверни и са клевети. Депутатът Любен Корнезов от БСП се включи в дебата и заяви, че БСП ще сезира Конституционния съд. „Има ли някой в тая зала, който да може да каже, че правото на отпуска не е основно право ? Ако работник или служител не е ползвал отпуската си за 2008 г. и 2009 г. и не може да я ползва до 2011-а, нейното право се отнема. Това е санкция срещу работници и служители“, заяви Корнезов и коментира, че тези права са били уредени още през 20-те години в царска България. „Силата е в правото, и ние ще победим в Конституционния съд“, коментира Корнезов.
„Над 31 000 лева от обезщетения за 225 дни неизползван платен отпуск е получил управителят на НОИ Христина Митрева. Това е станало през август миналата година, след като е напуснала мястото на директор на дирекция в института, за да стане заместник-министър на труда и социалната политика“, обяви по време на споровете в парламента депутатът от БСП Мая Манолова. Тя съобщи, че данните е получила от социалния министър Тотю Младенов в писмен отговор на депутатско питане. Манолова припомни, че Митрева е сред авторите на промените в Кодекса на труда, с които се дава срок невзетите отпуски да бъдат оползотворени до края на следващата година. „Въпрос на морал е дали Митрева ще реши да върне тези средства“, заяви Манолова. Бившият директор на НОИ Йордан Христосков пък е получил още по-голяма сума като обезщетение за неизползвани отпуски. При освобождаването му от поста през май 2009 година той е получил над 47 000 лева за неизползвани 228 дни, гласи още отговорът на Тотю Младенов. „Обвиненията спрямо мен са несериозни“, коментира вчера в Смолян управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Станете почитател на Класа