Първанов: Една четвърт от общините прескочиха границата на оцеляването

Близо една четвърт от общините в България са прескочили границата на оцеляването. Това заяви вчера президентът Георги Първанов в Казанлък. Според него има реална опасност много български общини да не успеят да изпълнят социалните си ангажименти поради остър недостиг на средства за това. По време на вчерашното си посещение в града на розата държавният глава се срещна с повече от 20 кметове на общини от Регионалната асоциация на общините „Тракия“. Срещата обаче беше бойкотирана от кметовете от региона, избрани с бюлетината на ГЕРБ.
Първанов уточни, че посещава всички общини без оглед на това кой е кметът и с каква бюлетина е избран. „Нека премиерът Борисов да обясни какво има предвид, като заявява, че по този начин правя предизборна кампания“, каза президентът по повод обвинението на премиера Борисов от събота. На 5 юни министър-председателят заяви, че държавният глава посещава само червени общини, с което прави предизборна кампания на новия си политически проект, подготовката на който обаче не желае да разкрие.
Георги Първанов поиска и специален закон за българската роза. „Розата е символ на поминъка на 30 000 души“, обясни той. Според президента авторитетът на българската роза по света трябва да бъде защитен и доразвит, като за целта се приеме специален закон. „Продължавам да смятам, че е необходимо специално законодателство за розопроизводството и търговията с продукти на базата на розата“, заяви президентът. Според нето това може да стане още в рамките на 41-вото Народно събрание, ако настоящото мнозинство има време и ресурс за това.


Три въпроса на държавния глава за образованието

Три ключови въпроса към бъдещето на българското образование постави по време на посещението си в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград в събота президентът Георги Първанов.
Първият най-очевиден и най-точен въпрос според него е: „Какво да се учи, за съдържанието на учебниците, на учебните планове и програми в отделните класове и степени?“.
Вторият въпрос според президента е: „Как да се учи, как да се променят самите методи във формите и организацията на учебния процес?“.
Третият не по-малко важен въпрос е за ценностната роля, за възпитателната функция на училището. „Това би трябвало да бъде същността на реалната реформа в българското училище“, обясни Георги Първанов.

Станете почитател на Класа