Парламентът отхвърли ветото на президента за НПК

Мария Матеева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Със 131 гласа „за”, 47 против и 2 „въздържали се” депутатите отхвърлиха вчера ветото на президента Георги Първанов върху промените в НПК. Така спорните поправки за ползването на СРС като доказателство в съда и служебен защитник при отсъствие на адвоката на обвиняемия, на които президентът наложи вето с указ от 7 април, вече са факт.

Разцепление в Синята коалиция

„За“ отхвърляне на ветото на държавния глава гласуваха депутатите на ГЕРБ и част от „Атака“ и Синята коалиция. Промените в НПК станаха причина за разнородно гласуване в редиците на двете парламентарни групи, които по принцип подкрепят управляващите. Шестима представители на сините гласуваха „против“, а депутатът от „Атака“ Явор Нотев, който е адвокат, се въздържа за отхвърлянето на ветото на Първанов. „Колегите гласуваха с политически мотив, няма разцепление в партията, отдавна съм заявил своите позиции“, коментира пред „Класа“ Нотев.
„Против“ приемането на спорните текстове бяха парламентарните групи на БСП, ДПС и четирима независими депутати, избрани с листата на РЗС.
По време на обсъждането депутатите от Синята коалиция се разделиха на два лагера. Димо Гяуров от СДС призовава колегите си от ГЕРБ текстовете от НПК, спрени от президента, да бъдат прецизирани. „Умолявам ви да се вслушате в част от аргументите на опозицията, без да гледате на тях като на идващи от опозицията", заяви от трибуната Гяуров. Колегата му от СДС Йордан Бакалов пък обясни, че няма европейска държава, в която СРС-тата да се използват за доказателства.
В защита на предложението на ГЕРБ обаче се обяви лидерът на ДСБ Иван Костов. „Аз съм от тези, които искат да подкрепят правителството да постигне силен превес над престъпността. Аз заставам на страната на сигурността", заяви Костов. Депутатът от „Атака“ и зам.-председател на Народното събрание Павел Шопов пък определи поправките в НПК като „годно оръжие, от което имат нужда съдебната система и МВР“. Според него промените в НПК са необходими, защото в момента управляващите са в битка с престъпността.

БСП сезира Конституционния съд

От БСП, които остро се противопоставиха на приемането на спорните текстове в пленарна зала, ще направят опит да спрат изпълнението им, като сезират Конституционния съд (КС). „Започваме събирането на необходимите 48 подписа на народни представители, за да сезираме КС. Вероятно ще ни подкрепят и депутатите на ДПС“, обясни пред „Класа“ народният представител от левицата Янаки Стоилов. От Конституционния съд съобщиха пред „Класа“, че ако бъдат сезирани, ще излязат с решение по казуса в срок между 2 и 6 месеца.
По време на обсъждането в пленарна зала Мая Манолова от БСП обяви, че това е дебат не само за защита на правата, а за демокрацията като цяло. Според нея текстовете в НПК не гарантират, че няма да се стигне до злоупотреба на МВР с безконтролна власт. Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров пък призова управляващите да погледнат на ветото „не като полицаи, а като законодатели“.


Станете почитател на Класа