Борисов: Държавата е превърната в схема за ограбване

Държавата е превърната в схема за ограбване. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви вчера. Борисов добави, че има изключително малко неоцапани хора. „Тези 20 години преход са направили всички, които имат възможности и умения да се приспособяват към схемите“, уточни премиерът. Ако трябва, на два месеца ще сменям министри и зам.- министри, каза още премиерът.
Борисов обясни, че от 20 кандидати за постове при проверките 20 не ставали. „Значи не само че не стават за министър или за здравна каса, а когато се провери в масивите на две-три служби плюс прокуратурата дали има образувани преписки или нещо се проверява, този човек трябва да започнеш да го разработваш, а не да го издигаш“, коментира премиерът. По думите му той подбирал кадрите отзад напред. Първо били проверките на службите и след това той търсел тези, за които няма материали.
Премиерът разказа, че не е познавал кандидата за нов здравен министър Анна-Мария Борисова, но от различни страни е чул препоръки за нея. Самият той се срещнал с Борисова на един разклон за Велико Търново, където провели около 30-минутен разговор, по време на който останал доволен и разбрал, че идеите им за реформи в здравеопазването са в „една посока“. Според Борисов това, че номинираната за здравен министър не била много диалогична, е положително качество. „При диалогичните може всеки да отиде и той да се опита да угоди на всички. Диалогичността за мен има лошо значение“, категоричен беше Борисов. Той допълни, че почне ли да се угажда на всеки, „станеш ли комуникативен, приключваш като министър, защото всичко е направено във вид на схема“.

Слушаме внимателно и оценяваме

“Аз слушам много внимателно всеки, който иска да ми даде съвет – дали го правя или не, е моя работа, но изслушвам всеки“, каза още премиерът. Той обясни, че имал прекрасен диалог със Синята коалиция. В понеделник разговарял час и половина с Иван Костов в Министерския съвет. Министър-председателят обясни критиките на сините към правителството с факта, че предстоят избори. “С подкрепата в парламента те се обезличават. За да запазят електората си, трябва да критикуват”, смята премиерът.

Пари няма, кураж – бол

На въпрос, има ли кураж да бъде снет имунитетът на лидера Ахмед Доган, който в момента се проверява във връзка с комисиона от 1,5 млн. лв., премиерът обясни, че „пари няма, кураж бол“. Министър-председателят похвали ДАНС и прокуратурата, която в момента „действала, перфектно и на бързи обороти“. Това била и най-важната антикризисна мярка.
“Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети”, сподели още министър-председателят . Именно затова той се опитвал на всяка стъпка да обяснява всичко, което прави правителството, и всяка операция, която провежда. “Правим тези операции, за да можем да осигурим повече надбавки на майките”, посочи министър-председателят. “Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което трябва да се изреже”, призна той. Но пък не изключи възможността ДДС да бъде увеличен, ако приетите от кабинета антикризисни мерки не дадат очаквания резултат.
“България стана недобро място за инвеститори, които мислят, че могат да дойдат като колонизатори и да си правят каквото искат с народа”, каза още Борисов. По думите му не са добре дошли инвеститори, които идват, държавата им дава гаранции, че ще изкупува продукцията им и след това те ще спечелят от „паричките на българите“.

Цената на тока трябва да падне

На въпрос, трябва ли да падне цената на тока, премиерът каза: „Естествено, че трябва да падне. Нали затова ние сме били енергийният тигър на Балканите.“ И попита: „Как хората са
усетили националната ни стратегия за енергетика, че сме тигърът,
как,като ЕРП-тата сме ги дали на чужди фирми?“
Според него една от причините за увеличението на безработицата е, че в България са се върнали много емигранти. “Всички ще се върнат, когато престъпниците бъдат осъдени”, категоричен беше той.

ДАНС подхваща Декадата за ромското включване

Още днес ще възложа на ДАНС да провери какво е направено по тази декада, каза премиерът по повод петата година от Декадата за ромското включване. Според него със сигурност не било свършено нищо.

Станете почитател на Класа