НДСВ иска извинение от военния министър

НДСВ иска извинение от министъра на отбраната Аню Ангелов, защото от неговата администрация са свалили билборд на партията. Това заяви вчера бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов на пресконференция :„Администрацията на МО в защита на политическа партия ГЕРБ“.
„Билбордът се намираше пред „Пирогов“, с надпис „Икономиката, икономиката, господа“ и беше част от кампанията на НДСВ „Пътят през кризата“, обясни пред „Класа“ Спасов. От НДСВ посочиха, че билбордът е свален след писмо на изпълнителния директор на Агенция „Социални дейности“ към МО Мария Димчева, което било изпратено до фирмата, стопанисваща въпросния билборд, със съответна заплаха, че ако плакатът не бъде свален, МО ще прекрати договора си с нея. „Димчева се е мотивирала с това, че налагането на политически идеи не е рекламна дейност“, каза Спасов и допълни, че тя е оказала натиск срещу частен стопански субект и заплахата е била сриване на бизнеса му.
„Според нея вероятно билбордове могат да имат само Яне Янев и ГЕРБ“, добави Спасов. От НДСВ обявиха, че освен извинение от военния министър, настояват и за уволнение на Мария Димчева заради нарушаване на конституционната свобода на словото. „Ако това не се случи, у нас ще се задълбочи убеждението, че здравословният процент униформени в управлението на държавата отдавна е прехвърлен“, заявиха от партията. „Това е една позитивна кампания, с позитивни икономически послания. Не представлява никаква политическа реклама“, коментира пред „Класа“ председателят на НДСВ Христина Христова. „Имаме още билбордове с надписи „Пазете работниците“, „Реформите – спирането забранено“. Напоследък в сме в ситуация, в която сме принудени заради сигурност да жертваме свободата на словото“, заяви още Христова. Владимир Каролев пък заяви, че двама министри от икономическите ресори на ГЕРБ са му се обадили, за да го поздравят за добрите послания в кампанията.
„Билбордът е свален от фирмата-наемател на рекламното съоръжение след писмена покана от изпълнителния директор на агенцията Мария Димчева. В договора, който е сключен между МО и фирмата, е казано, че на билборда трябва да се прави реклама в смисъла на легалното определение на понятието, дадено от СОС и Закона за защита на конкуренцията“, се казва в съобщение на МО. Оттам уточняват, че съдържанието на билборда не е стока и услуга, а лого на политическа партия. И допълват, че самата фирма е приела, че е нарушила договора и е свалила билборда. „Не може да се извършва пропаганда в полза на партии“, се казва в съобщението на военното министерство.

Станете почитател на Класа