Първанов: Импийчмънтът е единствената антикризисна мярка на управляващите

Импийчмънтът срещу мен е единствената антикризисна мярка на управляващите. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по време на посещението си в Петрич. Според държавния глава големият проблем на страната е липсата на стратегия за изход от кризата, а процедурата по отстраняването му са просто „имитационни действия по линия на отношенията между институциите“.
Първанов беше категоричен, че ще коментира мотивите за започналата процедура по отстраняването му едва след дебата в пленарна зала, който е насрочен за сряда. Първанов окачестви причините за искането на импийчмънт като „единствения документ, който обединява четворната коалиция – Борисов, Костов, Сидеров и Янев“.
Освен това Георги Първанов демонстрира резерви относно отношението на премиера Бойко Борисов, който видимо избягва пряко противопоставяне с него и не го атакува лично. "Вие вярвате ли?", риторично попита президентът, помолен да коментира демонстрираната от Борисов дистанцираност по казуса.

Осем месеца без стратегия

Държавният глава остро разкритикува липсата на ясна антикризисна стратегия. „Осем месеца те не намериха време, не намериха сили, не намериха експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите, належащи, неотложни мерки за изхода от кризата и за една по-леко поносима социална цена“, коментира Първанов. „В същото време ние загубихме осем месеца, които са фатални за голяма част от бизнеса и за населението“, допълни още той.

Правителството било абдикирало

Според президента в момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки и единствено синдикатите и работодателите дават ефективни предложения. „Отвреме навреме - слава Богу - се включват синдикати и работодатели с ценни, разумни предложения“, добави президентът.

Прецедент в историята

Първанов изрази възмущението си и по отношение на поправката на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, публикувана в Държавен вестник на 23 март, без да е утвърдена от него. Информация за нарушението беше разпространена с писмо до медиите на 27 март от главния секретар на президентството Красимир Стоянов. „Това е прецедент в историята на институциите“, подчерта президентът.

Предстои още много работа

По повод междинния доклад на ЕК за напредъка в областта на правосъдието Първанов заяви, че въпреки факта, че някои от констатациите звучат окуражаващо, пред страната предстои още много работа. „Едно трябва да е ясно, че съдебната реформа трябва да стане с активното участие на самата съдебна власт, с едно максимално съгласие вътре в парламента, защото става дума за реформи, които би трябвало да работят години, може би десетилетия напред, и със съгласието на всички институции“, обясни президентът. Според него това съгласие е трябвало да бъде постигнато в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но при така стеклите се отношения между институциите провеждането на подобен форум на КСНС ще се забави.

Станете почитател на Класа