Анулират спорната поправка в закона за наркотичните вещества

Нерегламентираната поправка в Закона за контрол на наркотичните вещества, публикувана в Държавен вестник, ще бъде анулирана. Това съобщиха вчера с прессъобщение от парламента. Поправката в най-общи линии разхлабва режима за реклама с изображения, които приличат на наркотици. За нея сигнализираха от президентството – с разпространено в медиите писмо на Красимир Стоянов – главен секретар на президента Георги Първанов, до председателя на НС Цецка Цачева. От президентството посочиха, че появилата се на 23 март „поправка“ няма президентски указ и е публикувана, без да бъде обсъдена в парламента.
„Няма подписано разпореждане на председателя на НС Цецка Цачева за публикуване на поправка на този текст в Държавен вестник“, съобщиха вчера от пресслужбата на парламента. В съобщението се казва, че Цачева е разпоредила издаване на извънреден брой на Държавен вестник, в който поправката ще бъде анулирана. „От служителите, допуснали обнародването на поправката, са изискани писмени обяснения. Виновните длъжностни лица ще бъдат наказани“, казват още от Народното събрание.
„Има си процедура – първо се подписва председателят на комисията, където законът е четен, след това председателят на НС, след това президентът – и чак накрая в Държавен вестник. Вероятно нещо по веригата се е объркало“, коментира пред „Класа“ Хасан Адемов от ДПС, който е член на здравната комисия, през която законът е минал.
До редакционното приключване на броя главният редактор на Държавен вестник Искра Коева не отговаряше на мобилния си телефон.

Станете почитател на Класа