БСП настоява за оставката на Нанев

След всички забъркани каши в здравеопазването Божидар Нанев трябва да си ходи. Това заяви вчера пред БНР зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България и бивш вътрешен министър Михаил Миков. Той обясни, че предложението ще се коментира и в пленарна зала. „В момента се правят хаотични действия, с които обстановката в България става малко хаитянска“, коментира Миков. Той даде пример с Видинска област, където има над 10 непокрити лекарски практики, за които здравният министър нямал представа. Според Миков осигуряването на достъп до здравеопазване е ангажимент на държавата, а не на общините. Миков коментира още, че трябва да се посегне към излишъка на здравната каса. „Държавата разполага с 1,5 млрд. резерв за здравеопазване, натрупан от предишни години и оставен за тежки моменти като сегашния. Този резерв не е нито на БСП, нито на Тройната коалиция, нито на премиера Борисов – той е събран от българските граждани“, отбеляза още той.
Здравният министър пък заяви вчера по БНР, че има политически натиск и атака и каквото и да направи сегашното управление, то ще бъде атакувано. „Държи се на статуквото, без да се виждат ползите в перспектива. Ще мине време, докато се видят резултатите“, обясни Нанев. Според него ще се окаже така, че в определени болници ще бъдат затворени някои отделения. „Няма кампания за закриване на болници. Ние налагаме стандарти, които се прилагат не само към общинските, а и към държавните и частните болници, и който отговаря на условията, ще може да сключва договори с НЗОК“, коментира здравният министър. Той подчерта, че реформата се отнася за болниците за активно лечение и трябва да се прави разлика между болнична и доболнична помощ.



Около 30% от аптеките са неплатежоспособни

Около 30% от аптеките много трудно обслужват задълженията си към дистрибуторите или им е невъзможно да го правят. Това заяви вчера пред „Класа“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той обясни, че тези аптеки на практика са неплатежоспособни. У нас аптеките са около 3600. Костов добави, че една голяма част от тях нямат оборотни средства, което се задълбочава в последните месеци. „Неслучайно предвиждахме да има толкова много фалити“, коментира той. Според него ще настъпи преструктуриране на аптеките, защото по-малките вече не отговарят на изискванията. Това ще доведе до окрупняване и увеличаване на площта на аптеките.



Конференция за здравното осигуряване ще се проведе днес

Конференция на тема „Здравното осигуряване в България – състояние, модели за развитие, перспективи“ ще се проведе днес в столицата. На нея ще бъдат обсъдени дейността на доброволното здравно осигуряване и надзорът върху него, състоянието на здравноосигурителния модел у нас, както и предложенията на правителството в тази насока. В конференцията ще вземат участие председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Емил Атанасов, председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова. На събитието е поканен и здравният министър д-р Божидар Нанев.

Станете почитател на Класа