Сезираха КС заради закона за архивите

54 народни представители от Коалиция за България (КБ) и ДПС са внесли в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционни на промените в Закона за националния архивен фонд. Това съобщи вчера на пресконференция в парламента депутатът от левицата Любен Корнезов.
Според опозицията не са спазени процедурите по приемане на нормативния акт, защото поправките са гласувани на първо и второ четене в едно пленарно заседание въпреки направените критики и възражения от депутати.
„Това е грубо нарушение на конституцията и ограничаване на правото на народните представители на законодателна инициатива“, заяви Любен Корнезов. Той обвини мнозинството, че по "полицейски начин" налага мнението си. "Гледат да приемат закони на конвейер, но се вижда от конвейер какво става - нямаме закони за гледане в пленарна зала", каза левият депутат.
Промените, които бяха приети на 18 декември миналата година, предвиждат преструктуриране на Националния архивен фонд и закриване на териториални структури. Според левицата това ще доведе до кадрови промени.
Корнезов повтори вече многократно декларираното от представители на БСП, че опозицията ще сезира за всяко нарушение, направено от управляващите в закон или в правилник. "Ще бъдем безкомпромисни в тази посока“, допълни той.

Станете почитател на Класа