Тръгваме официално към еврото в края на януари

„Класа“

България ще кандидатства за присъединяване към обменно-валутния механизъм на еврозоната (ERM II) в края на януари, съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“, цитирано от investor.bg. Борисов обаче е разтревожен от кризата с държавните дефицити в еврозоната, която може да навреди на усилията на България по пътя към членството, коментира изданието. Според Бойко Борисов всичко е налице, за да може България да тръгне по пътя към еврозоната до края на този месец. Той уточнява, че най-важният приоритет във външната политика на неговото правителство ще бъде именно членството в еврозоната.
Неговото изявление сложи край на спекулациите за това кога страната ще подаде официално молба за присъединяването към обменно-валутния механизъм, известен като чакалнята преди еврозоната. При него в рамките на две години стабилността на валутата на страната, както и нивото на публичния дълг, лихвените проценти и инфлацията, ще бъдат подложени на тест. Успешното присъединяване към обменно-валутния механизъм на еврозоната може да увеличи доверието на чуждестранните инвеститори към България и да даде възможност на страната да приеме единната валута до 2013 г. преди Румъния и Унгария. Решението ще се вземе от правителствените ръководители на еврозоната и от тези на Европейската централна банка.
Премиерът Борисов, който спечели международно признание, като намали разходите на правителството с 15%, обаче се опасява, че строгата фискална политика не е гаранция за бързото влизане на страната в клуба на единната валута.
Според Найджъл Рендъл, който е анализатор на развиващите се пазари в RBC Capital Markets, опитът на България е добър пример за другите икономики в подготовката им за намаляване на разходите.
Българското финансово министерство ще актуализира своите икономически прогнози за 2010 г., като вече се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,2% спрямо досегашната прогноза за спад от 2%, добавя премиерът Бойко Борисов в интервюто за в. “Уолстрийт джърнъл“. Страната няма нужда от финансирането на Международния валутен фонд или от международните пазари на дългови книжа, за да покрие дупката в своя бюджет, допълва той.

Станете почитател на Класа