Ще играе ли "ДПС-Ново начало" на изборите с мутрите от 90-те?

Ще играе ли "ДПС-Ново начало" на изборите с мутрите от 90-те?

През годините твърдението "Пеевски владее всичко" изглеждаше преувеличено. В крайна сметка, може ли един човек да управлява съдебната система, МВР, специалните служби, Комисията за противодействие на корупцията? Уви, последните месеци доказват, че слуховете са верни.

 

 

А Делян Пеевски изобщо не се притеснява да го демонстрира, изключително агресивно и видимо: кампанията на "Ново начало" е основана на всяването на страх в конкурентите.

 

Това особено си пролича в битката за надмощие за марката "ДПС", която Пеевски получи със странни аргументи от Върховния административен съд, където очевидно има силно влияние. След това дойде елиминирането с помощта на държавата на основни фигури в конкурентното "ДПС-Доган". Още през май беше арестуван кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, последва атака срещу областния ръководител на ДПС във Варна, за да се стигне до ареста на Джейхан Ибрямов, който въпреки имунитета си беше заловен с белязани пари, обвинен в търговия с влияние и държан в ареста месец преди вота в нарушение на Конституцията.

След смъртта на Георги Илиев Христофорос Анаматидис овладя структурите на ВИС и се наложи като безспорен авторитет, чието влияние се простира в различни бизнеси и далеч извън ъндърграунда    ©  Георги Кожухаров 

Преди десетина дни в интернет изтече списък с около 200 имена, за който се твърди, че съдържа данни за купувачите на гласове в България. В списъка, който беше публикуван от BG Elves - отговорни и за излизането на други информации, като например секретни документи от "Южен Поток" - има много познати имена от българския ъндърграунд още от 90-те. Сред тях са откровени престъпници, силови играчи, бизнесмени, чийто бизнес се движи по ръба на закона.

С цялата условност на списъка на BG Elves, защото в него присъстват подозрения, а не доказателства за купуване на гласове - изглежда, че за да постигне искания успех, "Новото начало" ще разчита на криминалните структури. Имплицирането на тази информация върху рисковите секции в страната, отбелязани от неправителствената организация "Отворен парламент", показва, че местата за които се твърди, че трябва да повлияят "мутрите от 90-те" удивително съвпадат със списъка на "елфите".

 

 

 

Брой на секциите в риск по избирателни райони. Интерактивните графики може да видите в детайли тук

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обяви в профила си във Фейсбук, че "Пеевски се е развилнял и през неговите лейтенанти вот се купува в цяла България, а цените по информация на място достигат 500 лв. за глас". Той изпрати списъка и в МВР като сигнал за купувачи на гласове.

Изненадата на бившите некоалиционни партньори на Пеевски, че "мутрите от 90-те" са влезли в политиката, е наивна, тъй като последните отдавна са бизнесмени с реални интереси в разпределянето на обществен ресурс. Но новото е видимостта, с която това става, и връзката им с Пеевски. От този списък за първи път става ясно, че освен силовите структури на държавата санкционираният по "Магнитски" е овладял и криминалните мрежи в страната. Ако това се окаже вярно, симбиозата на тези сфери влияние не вещае нищо добро за изборите, а и след това.

Кой е в списъка

Един анализ на биографиите на имената вътре показва тотална мобилизация за контрол на вота. Според Ивайло Мирчев координатор на схемата за купуване на гласове на Пеевски е "Ники Цайса". Източници на "Капитал" твърдят, че зад този прякор стои бизнесменът Николай Георгиев. През 2018 година Георгиев участва в търг за изхранването на работниците на АЕЦ "Козлодуй" за 30 милиона лева чрез сдружението "Сейл груп" и го печели, въпреки че не отговаря изцяло на условията, за което "Капитал" се позовава на доклад на Агенцията за държавен и финансов контрол. Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че "Сейл груп" е имала договор за изхранване на част от служителите в "Мини Марица-изток" още през октомври 2015 година.

"Пеевски се е развилнял и през неговите лейтенанти вот се купува в цяла България, а цените по информация на място достигат 500 лв. за глас" Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ    

Георгиев има участие в малко фирми, като повечето са сдружения, създадени специално за участие в различни обществени поръчки за инфраструктурни проекти и търговия с горива. Неговата жена Ирена Георгиева също е особено активна в различни обществени поръчки през фирмата си "Финанс груп 2013" - за купуването на електроавтобуси в Бургас за 64 млн. лв., в търг за 30 милиона лева за изхранването на затворниците с храна, а фирмата участва и в консорциума за скандалната обществена поръчка за изграждането на покрива на Ларгото в центъра на София.
Реклама

Осведомени източници твърдят, че преди да стане близък с Делян Пеевски, "Цайса" е бил в обкръжението на представителя на ВИС 2 във Варна Иво Иванов-Гела. Той пък е свързан с небеизвестния Христофорос Аманатидис-Таки.

Връзката Таки-Пеевски

Последният също присъства в списъка на BG Elves. Според Мирчев Таки отговаря за купуването на гласове в София. Бившият наркобос е известен с огромните си възможности още от 90-те години на миналия век и е преминал през цялата йерархия и овладял структурите на бившата ВИС след убийствата на създателите ѝ - братята Васил и Георги Илиеви. Според BG Elves вече били дадени 6 млн. лв за купуване на гласове на София Запад. Това е фен-клубът на "Левски", чийто тартори вече бяха разследвани за криминални дейности, свързани с мрежата на Таки.

За контактите между Делян Пеевски и Аманатидис отдавна се носят слухове не само заради това, че доста време пребиваваха едновременно в Дубай. Предположението е, че точно там са установили контакт и съвместната си дейност.

На фона на демострираното влияние в съдебната власт на Пеевски и влиянието му в прокуратурата е особено интересно каква е съдбата на наказателните дела срещу Таки.

През 2008 г. някогашният висаджия беше задочно обвиняем като лидер на "Бандата на чуковете" - престъпна група, налагала се на наркопазара с жестокостта, с която се е разправяла с т. нар. "шанаджии" - свободни дилъри, които не са се отчитали на фирмата. Таки успява да се измъкне и е пуснат за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Локализиран е в Дубай, но властите в емирството отказват екстрадицията му. През следващите години обвинението срещу него е отделено в друго разследване, а след редица прокурорски гимнастики е прекратено, като прекратяването е потвърдено от тогавашния Специализиран наказателния съд. Съдебният акт не е достъпен онлайн.

Междувременно през 2015 г. Христофорос Аманатидис е свален от сайта на Интерпол за издирване. Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров тогава - Румяна Арнаудова, коментира пред БНТ, че са отпаднали основанията за издирването на Таки. "Знаете ли, че тези обвинения (срещу Таки - б. а.) бяха прекратени от главния прокурор", каза бившият шеф на отдел "Убийства" в полицията Ботьо Ботев в интервю за Нова телевизия миналата година. Делото срещу "Бандата на чуковете" също зацикли - то стигна едва през миналата година до Върховния касационен съд, който пък го върна за ново разглеждане на долната инстанция и има реална опасност давностният срок по него да изтече.

С имитацията на кипяща дейност, обилно отразяване от националните телевизии с видеорепортажи, осигурени от пресцентъра на вътрешното министерство, МВР гарантира свободен терен и липса на конкуренция при контролирания вот.

Разследващ, работил по делата на Бандата, разказа пред "Капитал" в условията на анонимност, че "Таки от години има с кого да си говори в системата на МВР, но прокурорите, които оправяха делата, не действаха на техен ход, а правеха кавото им пускат отгоре".

И хората отдолу

В списъка има още хора от структурите на Таки - това са Радослав Бързанов-Радо Слънцето и Размиг Чакарян-Ами. Радослав Бързаков е човекът до Аманатидис, който движи концесиите на плажовете и модерните заведия. Той е бивш бодигард на основателя на ВИС - Васил Илиев и на неговия брат Георги Илиев. През 2015 година срещу него беше извършен атентат, при който той оцеля. Името му излезе и в досиетата "Пандора" с фирма на Сейшелските острови.

Размиг Чакърян пък е човекът, който владее ГКПП "Капитан Андреево". Списъкът на "Елфите" го подрежда като отговорник за купуването на гласове в Хасково, където на първо място като кандидат депутат в листата на ДПС-Ново начало е Делян Пеевски. Той също се смята за особено приближен до Христофорос Аманатидис, след като взе неговата страна в спора с бившия му приятел Красимир Каменов-Къро. Твърди се, че схемите за облагодетелстване от структурите на ГКПП Капитан Андреево всъщност са измислени от Красимир Каменов, а съдбата му е показателна за разместванията в сенчестата част на икономиката.

Къро и Таки бяха емблематични фигури за българския ъндърграунд през годините на прехода. След разрив между тях преди няколко години Каменов изведнъж стана враг № 1 на държавата, бившият вече главен прокурор Иван Гешев му отдели специално внимание на нарочна пресконференвция и го обвини като участник в схема за търговия с влияние през март м.г. и едва ли не в държавен преврат. Междувременно Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол с обвинение за убийство на бивш полицай. През май 2023 година той беше застрелян в дома си в Кейптаун, ЮАР.

След убийството му фирмите на Каменов започнаха да бъдат превземани от лица от обкръжението на Таки, както стана с подемния паркинг под НДК и Зеленчуковата борса "Слатина- Къра". (Между другото малко известен факт е, че Размиг Чакърян-Ами е бил личен шофьор на застреляния през 2005 г. Георги Василев, бивш шеф на транспортната комисия в СОС и съдружник на Къро и Таки във фирмата, която тогава приватизира паркингите под НДК).

Опитът на държавата да изгони фирмите, за които се твърди, че са под контрол на Размиг Чакърян/Таки от ГКПП Капитан Андреево доведе до падането на правителството на Кирил Петков от власт. В следващите две години всички съдебни спорове от фирмата "Евролаб 2011" например срещу държавата, които основно се гледат във ВАС, бяха спечелени от нея и тя не само се върна на граничния пункт, но и получи обезщетения от десетки милиони от държавата за времето, в което не работи там. А на изслушването в парламентарната комисия, учредена по този повод, се видя много ясно как депутати от ДПС и ГЕРБ яростно защитават частната фирма.

Междувременно се появиха буферни паркинги за тирове на турската и румънската граница - с благословията на общинските съвети в Хасково, Видин и Русе.

Тази внезапна мобилизация на дейности, зависещи от затварянето на очите на държавните органи, говори за контакти на правилните места. Зад възхода на Христофорос Аманатидис, свалянето на обвиненията срещу него, потъването на обвиненията и делата му някъде, заставането лично на главния прокурор срещу опонента му, смазването на делата на държавата срещу фирмите, изграждането на буферни паркинги, може да стои само много силно влияние в съдебната система и в държавата.

Присъствието на Таки в споменатия списък дава отговор на този въпрос. От изброените лица излиза, че извън обичайните играчи на терена на контролирания вот, Делян Пеевски би могъл да разполага и с криминална мрежа, за да постигне така желания от него успех на изборите.

Вътре има още имена на тартори. Там е Кирил Кирилов-Киро Японеца. Той също е бил разследван за търговия с наркотици, два пъти имаше опити за убийството му и също така е авторитет в ромските махали на София. Във Враца се споменват Йордан Тонов-Данчо Пръча, лежал за разпространение на дрога, в Бургас Христо Широков-Широката, бивш бодигард на осъдения за наркоразпространение Митьо Очите, в Благоевград - братя Еринини, по-големият от които - Иван Джипсо, е лежал в италиански затвор при разследването "Кокаинови крале" - част от делото срещу Евелин Банев-Брендо, и т.н. (Вижте повече в текста на стр. 25)

Каква е идеята

Защо е важно това? Делян Пеевски си дава много ясна сметка, че дори и влизането в парламента с някакъв минимален брой проценти няма да доведе до искания контрол над държавата, какъвто упражняваше чрез двата лоста на ДПС и ГЕРБ. Сега, изглежда, той иска да максимизира резултата и да изцеди всички възможности на купения и контролиран вот.

Така се разширява периферията на контролирания вот, а създадената организация и подсигуреният финансов ресурс обещават добри резулатите за Новото начало на ДПС.

 

 

 

Секции в риск по избирателен район, населено място, избори и политически субект. Интерактивните графики може да видите в детайли тук

С имитацията на кипяща дейност, обилно отразяване от националните телевизии с видеорепортажи, осигурени от пресцентъра на вътрешното министерство, МВР гарантира свободен терен и липса на конкуренция при контролирания вот. Така МВР изчиства т.нар. "шанаджии" при купуването на вота - местни малки играчи, които обикновено решават да играят в последния момент за този, който даде най-много пари. Така правоохранителните органи, които очевидно в момента играят срещу ДПС-Доган, създават чадър на криминалните структури. Липсата на конкуренция естествено ще намали и цената на вота.

В този смисъл на терена на контролирания вот ДПС-Ново начало ще се сблъска челно с ГЕРБ и желанията на Борисов да има поне 80 депутати, с които да направи стабилно мнозинство.

На редица места хората, които са осигурявали гласове за ГЕРБ, в момента са вербувани за Новото начало - както например Дънката, който традиционно осигуряваше такива за ГЕРБ, видно от преференциите на определени депутати като например Славена Точева, която на няколоко последователни избори измести дори водачите на листите на ГЕРБ във Варна.

Освен ако Пеевски и Борисов не са се разбрали, въпреки че и контролираният вот има своите лимити. При всички положения при ниска избирателна активност купените гласове ще дадат достатъчна тежест на Делян Пеевски в парламента, а оттам - и в държавата.

Според съобщенията на "Елфите" Пеевски бил подготвил 100 млн. лв. за купуване на гласове. Това разбира се изглежда прекалено. С тези пари той със сигурност би си купил половин Народно събрание. Целта на Пеевски е резултат, който да го направи незаобиколим фактор. Игра, която неговият учител Ахмед Доган игра успешно вече повече от 30 години.

 

 

Източник: "Капитал"

Станете почитател на Класа