Кои са депутатите, които остават верни на Делян Пеевски

Кои са депутатите, които остават верни на Делян Пеевски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2024
  • Сподели:

Преди две седмици Делян Пеевски беше лидер на втората по големина парламентарна група в новия парламент. Днес партията е четвърта. Той прогони едни депутати, други сами си тръгнаха заради начина, по който управлява ДПС. Кои са 22-мата народни представители, които останаха зад Пеевски?

 

 

След предсрочните избори през юни съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изглеждаше като победител.

Той оглави еднолично парламентарната група (ПГ) и имаше подкрепата на 46 други депутати, а партията му беше втората по големина в 50-ото Народно събрание (НС). Начело с Пеевски Движението отбеляза и най-доброто си представяне в парламента досега.

Днес депутатите от ПГ от ДПС са два пъти по-малко - повечето изключени, защото не се подчиняват на волята на Пеевски. Други напуснаха доброволно - защото остават лоялни на почетния председател на партията Ахмед Доган. Тойна своя редпоиска оставките на Пеевски и още няколко негови поддръжници в ръководството ѝ.

Така зад санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на ДПС останаха едва 22-ма души. Ето кои са те.

 

СДС, КТБ, "Орешарски" - старите познанства

 

Още през 2013 г. Цонев често се ангажира публично със защита на Пеевски. Тогава по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избира Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност (ДАНС). Резултатът - спонтанни масови протести. Тогава Цонев организира среднощното изтегляне на депутатите от обсадения от протестиращи парламент. Събитието е известно като "нощта на белия автобус".

През 2018 г. по инициатива на Пеевски, Цонев и Хамид партиите ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" приемат спорни законови поправки срещу "вторичното разграбване" на фалиралата "Корпоративна търговска банка (КТБ). Промените са отменени частично от Конституционния съд през 2021 г.

Хамид твърдеше пред медиите, че "няма спомен" Пеевски и собственикът на банката Цветан Василев да са били бизнес партньори. Следите, които свързват Пеевски с КТБ, бяха описани в разследване на фондация „Антикорупционен фонд“.

Хамид е адвокат и основен говорител на ДПС. По време на масовите антиправителствени протести през 2020 г. той беше сред хората, които искаха оставките на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и на президента Румен Радев, но не и на бившия главен прокурор и бивш наблюдаващ обвинител по делото за източване на КТБ - Иван Гешев.

В началото на 2021 г. Хамид става член на Централното оперативно бюро на ДПС - тясното партийно ръководство - с ресор "Законодателна дейност", а на следващата година оглавява Комисията по вътрешна сигурност, една от най-важните структури на парламента.

През годините Хамид винаги е демонстрирал лоялност към Доган. Днес отрича да има конфликт между него и Пеевски.

Друга дългогодишна представителка на ДПС, която остана на страната на Пеевски, е Искра Михайлова - бивша високопоставена евродепутатка в Европейския парламент (ЕП), където влезе през 2014 г., след като Пеевски се отказа от мястото си. През 2019 г. стана зам.-председателка на групата "Обнови Европа".

Тя е и бивша зам.-министърка на регионалното развитие и благоустройството. През 2013 г. е министърка на околната среда в правителството на Орешарски.

Тази година Михайлова отново беше избрана за евродепутат, но се отказа от мястото си, за да бъде народен представител в 50-ото НС.

След като Михайлова влиза в Европейския парламент през 2014 г., Станислав Анастасов - друг член на ПГ на ДПС, останал зад Пеевски, поема министерския пост в последните два месеца на кабинета "Орешарски".

От Старозагорския избирателен район, където се е кандидатирал и Пеевски в миналото, в новия парламент беше избран Халил Летифов. Той участва в почти всички народни събрания след 2013 г.

Летифов е от Казанлък, където през лятото на 2013 г. бяха организирани демонстрации в подкрепа на Пеевски на фона на антиправителствените протести срещу него.

През пролетта на 2020 г. Летифов коментира, че дарителските кампании на Делян Пеевски по време на първата вълна от коронавирус “нямат аналог”. През 2021 г. Летифов стана зам.-председател на партията заедно с Цонев и Анастасов.

В списъка на ПГ остана и Димитър Аврамов - бивш депутат от ГЕРБ, който по-рано през годината Аврамов беше осъден условно по обвинение за търговия с влияние и подкуп.

Аврамов беше арестуван през 2012 г. и обвинен, че в тогавашното си качество - на депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи. Според прокуратурата в замяна Аврамов е предложил да упражни влияние над Областната дирекция "Земеделие" във връзка със земите, за които се отпускат субсидии.

След това Аврамов е изключен от ГЕРБ и се присъединява към ДПС, като оглавява листата в Монтана и оттогава неизменно е избиран за народен представител. През последните години имунитетът му няколко пъти беше свалян заради делото за търговия с влияние.

 

Нови хора от нетрадиционни за ДПС райони

 

В списъка с подкрепящите Пеевски се отличават няколко имена, които сравнително скоро са избрани за депутати за пръв път и то от области, в които ДПС обичайно се представя по-слабо.

Един такъв пример е Атидже Байрямова-Вели, избрана от областЛовеч. Тя е депутат в 50-ия парламент за пръв път, като преди това изкара един мандат в Европейския парламентв групата „Обнови Европа“.

Байрямова-Вели има богат опит в сферата на земеделието, в която ДПС има голямо влияние. Била е и зам. –изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие".

Нови кадри на ДПС бяха избрани също от Варна, Монтана и Кюстендил. Става дума съответно за Хюсни Адем, Надя Петрова и Николай Златарски.

Адем, който е и зам.-областен председател на ДПС, влезе в парламента на мястото на Филиз Хюсменова, която подаде оставка от парламента. Това беше първи публичен симптом, че в ДПС нещо се случва след успешните за движението предсрочни избори от 9 юни.

След това ПГ на ДПС изключи от състава си заместник-председателката на партията Айсел Руфад и Рамадан Аталай, което доведе до съмнения за "чистки" на Пеевски в парламентарната група, а дни след това се стигна и до разцеплението.

Златарски пък е първият депутат на ДПС от Кюстендил от 10 години насам. Той е местен дупнишки бизнесмен и бивш активист от "Има такъв народ" (ИТН) - партията на шоумена Слави Трифонов.

Депутатът Иво Цанев, избран от Видин и също останал в ПГ на ДПС след разцеплението, за пръв път представлява Движението в парламента, но както Йордан Цонев първоначално влиза в политиката чрез СДС.

Преди да стане депутат от движението е бил член на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет в периода 1998 – 2001 г. След това е избран за народен представител в 39-ото НС, като след края на мандата дълго време остава извън политиката. Според сайта на Телевизия Видин през последните години работи активно в сферата на управление на европейски проекти, програми и инвестиционни проекти.

От Стара Загора и Сливен бяха избрани Шендоан Халит и Хюсеин Хафъзов, и двамата бивши депутати по времето на кабинета "Орешарски". Това е единственият мандат на Халит преди настоящото НС.

Хафъзов изкарва и още един мандат след "Орешарски", като след впоследствие напуска ДПС и се присъединява към ДОСТ - партията на бившия председател на ДПС Лютви Местан, който също се отцепи от Движението. По-късно Хафъзов, бивш главен секретар на мюфтийството, напусна и ДОСТ, а сега отново се завърна в ДПС.

Цветан Енчев - юрист и арбитър в Арбитражния съд на Съюза на арбитрите, също представлява ДПС от сравнително скоро. За пръв път той влиза в парламента през 2021 г.

Между 2002 и 2004 г. е бил старши и главен юрисконсулт в Министерския съвет. След това става съветник на министъра в здравното министерство, а от 2006 до 2008 г. работи в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

По времето на "Орешарски" е началник на политическия кабинет на министъра в Министерството на околната среда и водите, когато министри са Михайлова и Анастасов. От 2015 г. е акредитиран парламентарен асистент в Комисията по регионално развитие в ЕП.

 

Нови хора в традиционни за ДПС райони

 

Немалко нови лица има и в традиционни "депесарски" райони като Кърджали, Търговище и Добрич.

От Кърджали, където тази година Пеевски за пръв път беше водещ в листата, бяха избрани Айтен Сабри, Байрам Байрам и Елван Гюркаш - и тримата дебютирали в парламента през последните 2-3 години. След появата на съмненията в "чистки" в началото на месеца общинските съвети на ДПС в Кърджали снеха доверието си от тях.

В Търговище новите избрани са Джем Яменов и Неждет Шабан, а в Добрич - Ертен Анисова.

От Пазарджик и Благоевград, където досега Пеевски водеше листите, този път влязоха Небие Кабак и Фатима Йълдъс, които също са в парламента отскоро.

 

 

Диляна Теохарова

Станете почитател на Класа