КС стартира делото за дефицита в енергийния фонд и милиардите, които Асен Василев трябва да върне

КС стартира делото за дефицита в енергийния фонд и милиардите, които Асен Василев трябва да върне
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.05.2024
  • Сподели:

 

Предложението бе внесено през месец март тази година от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и от депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов в деловодството на парламента

 

 

 

Конституционният съд стартира делото за проблемите в енергийния фонд и милиардите, които бившият финансов министър Асен Василев трябва да върне.

На заседанието присъстваха единадесет конституционни съдии.

Определението е прието единодушно.


Припомняме, че Народното събрание реши и възложи министърът на финансите (по това време Асен Василев) да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ в срок до 31 март 2024 г.

Предложението бе внесено през месец март тази година от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и от депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов в деловодството на парламента.

В мотивите си те посочват, че финансовият министър е "източил" над 3.5 млрд. лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС чрез програмите за компенсиране на небитовите потребители.

По време на дебатите в парламента Делян Добрев коригира тези сметки, като каза, че източените средства са още по-големи - 5.4 млрд. лв. Добрев изброи сумите, които държавните енергийни дружества са превеждали като дивиденти към държавата през последните три години, както и средствата, които ФСЕС е бил принуден да преведе на бюджета.

В сметката Добрев сложи и предсрочно върнатия от НЕК заем към държавата от 1.176 млрд. лв. за т.нар. зърнена сделка, която така и не беше осъществена.

"Лично Асен Василев ги прибра в държавния бюджет тези средства и те бяха похарчени незнайно за какво, но не и за компенсации за цените на тока", посочи Добрев. И призова депутатите да закърпят положението до 1 юли, като гласуват решението за запълване на дефицита във фонда, след което ще има нова калкулация на бюджета му при новите цени на електроенергията.
"В противен случай КЕВР ще е принудена да балансира системата през цените за крайните потребители. Въвеждането отново на вноската "Задължение към обществото" в размер на 30 лв. на мегаватчас, означава вдигане на сметките за ток на всички потребители с 15%. Това ще оскъпи всички продукти по веригата и ще напомпа допълнително инфлацията, така че няма скоро да влезем в еврозоната", обясни Добрев.

От ДПС посочиха Асен Василев като основен виновник за дупката във фонда за енергийна сигурност. Рамадан Аталай припомни, че винаги този фонд е имал буфер от 800 млн. до 1 млрд. лв., който обаче е бил иззет от финансовия министър с бюджета за тази година.

Депутатите приеха решението със стабилно мнозинство, включително и депутатите от "Възраждане" и ИТН, като против гласуваха само 50 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Ден по-късно с решение кабинетът на Николай Денков в оставка е измени едно от поредицата решения в сектора, с което задължи „Български енергиен холдинг“ да дари 728 млн. лв. на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Оказва се обаче, че върху дарението трябва да се плати огромен местен данък, възлизащ на 36,4 млн. лв. Обикновено данъкът се плаща от получателя, но в случая кабинетът е взел решение да задължи дарителя БЕХ да го плати.

Ето какво гласи решението на Конституцонния съд:

На 14.05.2024 г., Конституционният съд допусна за разглеждане по същество конституционно дело №13/2024 г. по искане на Министерския съвет на Република България за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 21 март 2024 г. за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ да изпълнява законовите си задължения, обнародвано в "Държавен вестник“, бр. 26 от 26 март 2024 г.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа