МВР шефът с нова бомба за вечеринките при Рашков

МВР шефът с нова бомба за вечеринките при Рашков
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2024
  • Сподели:

В началото на миналата седмица по мое разпореждане се взе решение за засилване на присъствието и проверките на ГДБОП ГД "Гранична полиция", НАП, "Митници", на ГКПП. Резултатът от тази наша мярка не закъсня. Още в края на седмицата служителите на терен успяха да отсеят автомобил, в който в спални матраци бе открито рекордно количество 400 килограма чист хероин. 

 

 

 

Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, коментирайки разбит ли е канал за трафик на дрога със залавянето на рекордното количество хероин от 400 кг на „Капитан Андреево“ в ефира на БНТ. 

По думите му, пътя на автомобила е започвал от Иран, крайната му точка е била Румъния. "Поздравявам колегите, участвали в тази реализация. Анализът на риска е сложно мероприятие. По същото време на Кулата е било установено голямо количество кокаин", каза още Стоянов. 

Минава ли се лесно нашата граница? 

"Показахме, че не се минава лесно българската границата. И няма как да говорим за изпробване на канал, при условие, че се превозват 400 кг хероин. Предстои оперативна издирвателна работа. Следва да установим дали назад във времето този шофьор и фирми са имали подобни преминавания през границата", разкри още шефът на МВР. 

Ще вдигнат ли австрийците ветото за Шенген?

"Успяваме да ги убедим. Това, което правим, не остава незабелязано. Миналата седмица в България бе вътрешния министър на Германия. Такова посещение не е имало от 2008 година.

По моя покана в четвъртък бе еврокомисар Илва Йохансон. Тези посещения бяха за това, за пореден път да постигне изключително висока оценка за нашите резултати и отново да потвърдят своето доверие и пълна подкрепа България до края на годината да влезе в Шенген по сухопътен път.

Йохансон повтори, че България и Румъния са много по-подготвени отколкото държави, които отдавна са членове на Шенген. Тя се ангажира да направи всичко възможно да получим до края на годината дата за приемане на Шенген", разказа Стоянов. 

"Австрийците, назад във времето, тотално блокираха преговорите за членството ни в Шенген. Причината не е друга, а че към онзи момент България не се справя с нелегалната миграция. В момента всички признават, че има огромна промяна.

Мога да ви кажа цифри. От началото на годината до момента незаконно опити за преминаване са 8000. За същия период миналата година те са над 30 000. Мерките, които предприехме, имат ефект", каза още той.  

Скандалите в службите, МВР, Митниците

"Не сме коментирали в конкретика това. Като цяло имаше коментар относно корупционни практики. Но посещенията бяха свързани за пореден път да получим висока оценка и подкрепа", отбеляза Стоянов. 

Използва ли се МВР за разчистване на сметки между партии и лобита?

"Не бих казал, че в този случай , който имаме от последните дни, службите са използвани като бухалка. Коментатори задават въпроса: Защо точно сега се пристъпва към този случай? Хубаво е да се знае, че такава разработка е стартирала доста време назад. 

В случая, ДАНС и КПКОНПИ, съгласувано със СГС, са взели решението и са преценили момента, в който следва да се пристъпи към реализация.

Да не внушаваме, че това е направено с някаква цел. Не съм знаел за тази разработка. МВР до последно нямаше информация за това, което извършват колегите.

Смятам, че след като се е работило на такова ниво, никой не би трябвало да знае. Смятам, че колегите ще доведат разследването до край", категоричен бе Стоянов. 

Познава ли се с баща и син Димитрови?

"Да, познавам баща и син Димитрови. Често бяха в МВР, дали в кабинета на Рашков, или извън. Както аз и други служители сме ги виждали. По производството, до колкото знам, има доста разпитани ръководни служители. Предполагам, че всеки е казал кой и как се е запознал и по какъв повод", каза той. 

Контрабандисти ли са?

"За това, дали са контрабандисти, ще стане ясно в рамките на производството и разследването. На който и да кажем, че е престъпник, няма как да го кажем, защото трябва да има влязла в сила присъда. Явно има доста доказателствен материал, който води в тази посока.

С тях ме запозна Бойко Рашков. Те бяха хора, които често бяха там, при него. Когато виждаш едни хора при вътрешен министър и вицепремиер, е нормално да ги приемеш , че те са му някакви близки, с които той има някакъв контакт.

Нормално е така ние да се запознаем с тях. Към онзи момент не съм имал съмнения за нещо нередно", обясни той. 

"Към онзи момент нямаше такава информация, която колегите са разработили. Не знам какви са били поводите за неговите срещи. Чувам че са му давали някаква информация", добави шефът на МВР. 

"Ако съм бил толкова близък, колкото се опитват да ме изкарат, може би и аз щях да бъда на някоя от снимките до господин Рашков", добави той. 

По думите му близостта му с баща и син Димитрови са само единствено внушения на неистини.

"Тенев е един от хората, които е бил редовен посетител на вечеринките при господин Рашков. На тези вечеринки всеки е получавал задача какво, кога и как да се свърши аз да бъда дискредитиран и да не продължа да бъда вътрешен министър. Важното е, че съм имал информация, която получих, аз и моя екип. И тя се потвърди в хода на досъдебното производство", обясни той. 

"Още веднъж ще повторя, че МВР не е участвало в разработката на ДАНС и КПКОНПИ. Те са хората, които знаят какви доказателства са събрани". 

"Сигурен съм, че председателят на ДАНС не казва нищо случайно. Той казва една малка част, което е документирано. Те са наясно какви и колко доказателства са събрани и дали те са достатъчни за внасянето на дело в съда", каза още Стоянов. 

Коментирайки скандалите около МВР и твърденията, че сегашният главен секретар е замесен в трафик на мигранти, Стоянов каза следното:

"Това е тежка репутационна щета за МВР, ще ни трябва известно време за да възстановим доверието на българските граждани и евроатлантически партньори.

По отношение на главния секретар, назад във времето се появи в пространството информация, от хора които ни критикуват, за това, че по отношение на него има някаква информация - когато има информация тя трябва да е проверена и потвърдена.

Направена е проверка, няма нищо подобно. По отношение на критиката от последните дни, дори и от бившия премиер Денков, че няма да се справим с изборите, аз не съм съгласен. Точно така се внушава. Няма как да работим за който и да е било. Ако някой си мисли, че чрез МВР може да спечели изборите, жестоко се е заблудил. 

Не е човек на ГЕБР или ДПС

"Може би ви е направило и нас впечатление, че от няколко месеца назад има мощна атака срещу МВР и мен. Може би това е от факта, че разбраха, че не съм човек, на който те може да вдигнат телефона и да кажат "този , там на това място"", каза Стоянов. 

Бил ли е Мартин Божанов защитен свидетел?

"Няколко пъти го казах, че единствената служба, която сърба материали срещу Мартин Божанов Нотариуса, това бе ГДБОП, под мое ръководство. Това красноречиво говори. По отношение на това, дали той е бил сътрудник, това няма как да бъде оповестено, защото е държавна тайна", каза Стоянов. 

"Не съм се чувал с Живко Коцев, откакто се случи всичко това. Загубих доверие в момента, в който станахме свидетели на всичко, което излезе", каза още Стоянов.

 

Станете почитател на Класа