Добрин Иванов: Отново намаляват ликвидността на държавните предприятия

Добрин Иванов: Отново намаляват ликвидността на държавните предприятия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

„За поредна година се изземват финансовите средства и се намалява ликвидността на държавните предприятия. Това поставя под риск финансовата им стабилност и инвестиционните им програми. От МВФ разкритикуваха тази мярка. От АИКБ също смятаме, че решението не е правилно и не трябва да се изземат 100% от парите на държавните дружества. Това ще изиграе лоша шега от гледна точка стабилността на държавните предприятия, част от които са в недобро финансово положение”.

 

 

 

Това заяви пред NOVA NEWS Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ. Думите му са по повод решението на Министерския съвет за 100% изземане на дивидентите от държавните предприятия.

Той припомни, че правителството и през 2023 г. е иззело 100% от дивидента на държавните предприятия. „Тази мярка се оказа резерв, за който финансовият министър смята, че може да бъде използван във всяко едно време, за да компенсира неизпълнението на приходите”, каза Иванов.

Относно получения и върнат втори проучвателен мандат за съставяне на кабинет, икономистът заяви, че в политиката сметката се плаща чрез избори и времето за тях вече е дошло. „Социологическите проучвания показват, че не се очаква особено голяма промяна в резултатите и в представителството в Народното събрание. Това ще бъде волята на народа, очакваме да има по-висока избирателна активност”, каза Иванов.

Той очаква предстоящите избори да подействат отрезвяващо на политическите партии. „В последните 9 месеца управлението постигна незадоволителни резултати – не бяха извършени реформи, влизаше се от скандал в скандал, имаше голяма степен на политически популизъм. Като добавим посланията на партиите на предишните парламентарни избори, бяха зачеркнати червените линии”, обясни той.

Според него обвързването на минималната работна заплата (МРЗ) със средната работна в страната разрушава индустриалните отношения и създава голяма тежест. „Нито синдикалните, нито работодателските организации харесват тези отношения”, заяви Иванов.

Станете почитател на Класа