Знаете ли какво е историята? Политика обърната към миналото

Знаете ли какво е историята? Политика обърната към миналото
  • Публикация: 
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

Знаете ли какво е историята? Политика обърната към миналото.

 

 

Или ако предпочитате, политика обърната от миналото към съвремието ни (освен, че е и непрекъснат, жив и жизнен процес, който се развива пред очите ни). Казахстанският президент Токаев обяви, че страната ще освещава все повече своите исторически връзки с монголо-татарската Златна Орда и славното си минало. Паралелно с това в Казахстан започна една доста истерична кампания в интернет и общественото пространство, в чиито рамки за "древни казахи" се обявиха саките (които всъщност са индоевропейци, близки до скитите, ако не и тяхно източно разклонение), скитите, тохарите и дори монголската империя на Чингиз хан. 

В казахските медии редовно излизат "шокиращи разкрития", че дори Иисус Христос е бил казах, първите хора в света са казахи, а в Казахстан са най-могъщите енергийни полета на Земята и какво ли още не. Казахстанците, разбирайте, са най-древният народ на света, а някои казахски "историци", извеждат историята си до преди 70,000 години. Ако има някаква праисторическа култура на казахстанска територия, съществувала пред да кажем 5000 години, тя автоматично се обявява за казахска, а "учени" веднага откриват археологическа или генетическа връзка между нея и днешните обитатели на Джунгарската степ. 
И, което е интересното, научаваме, че Казахстан праща учени в Оксфорд, Манчестър и Лондон, за да си сътрудничат с тамошни исторически величия и да "открият архивни документи за древната казахстанска история". Дестинациите, разбира се, не са случайни. А цялата история болезнено много прилича на ситуацията в Украйна, където последното десетилетие бяха "открити" какви ли не "доказателства", че украинците са автохтонно население, древни скити, а защо не направо и преки наследници на прото-индо-европейците или дори население, живяло по тези земи преди тях. По украински телевизии се говореше за "древните укри, живяли на дъното на днешното Черно море преди 8000 години" и прочее в този дух. 

Сега искам да замените "казахстанци" и "украинци" с българи, "древните саки" и "древните укро-арии" с "древните траки". И да се запитате какво е общото между България, Казахстан и Украйна? Близо до границите на коя велика сила са? Защо някой, например от мъгливите Британски острови, ще му хрумне да спонсорира изследвания, "доказващи", че казахите, украинците или българите са "автохтонни народи", нямащи нищо общо респ. със славяните или централноазиатските тюрки в случая на Казахстан? И защо и в трите страни има един и същи наратив - че древността е велика и славна, на поне 45,000 години (когато и най-неграмотните хора знаят, че не е имало цивилизации, а ловци-събирачи кроманьонци или неандерталци), но тази "истина" е скрита от дългата ръка на Москва, която си няма работа освен да се занимава с антична и средновековна история? Просто храна за размисъл 
PS Чакам всички коментари, с които ще ми кажете, че "Екатерина Велика е измислила славяните", "прабългарите всъщност са живяли в България по неандерталско време", а "тайните се крият в Москва или Ватикана". И, разбира се, Прокопий Кесарийски, Козма Пражки, Теофилакт Симоката, Йорданес, Адам от Бремен и една сура други средновековни автори ни лъжат, вероятно платени от несъществуващата тогава Русия 
PS2 Интересно защо в страните, граничещи с Русия е пълно с местни версии на доц. Вачкова, Иван Тренев, братя Гайд, Спароток и други "историци", чиято "професионална подготовка" се изразява в ядене на кебапчета пред компютъра, докато се борят с модераторите на Уикипедия? 
PS3 И за да не си помислите, че пиша това от криворазбрана русофилия, нека да припомня, че и по социалистическо време се появява сериозна митология. В България именно тогава се заражда тракийската мода, а в СССР се засилва анти-норманската теория, според която никакви варяги не са създали Киевска Рус, ами са си били чисти славяни.

 

 

 

Симеон Миланов

Станете почитател на Класа