Румяна Желева: БСП налага евроскептицизъм

Галина Белева

Обезпокоена съм от тенденцията провалени във вътрешнополитически план политици и политически сили да налагат евроскептицизъм, заяви вчера министърът на външните работи Румяна Желева на пресконференция по повод номинирането й за еврокомисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението при кризи.
Според нея има обидени от ресора в Еврокомисията, който България получи, и в БСП грижата за другите е само на думи. Желева добави, че хуманитарната помощ за първи път е самостоятелна европейска политика, законово регламентирана с Лисабонския договор. „Ресорът е външнополитически, което е много важно за България, тъй като страната ни има сериозни проблеми със своята репутация и ние имаме възможност да се превърнем в основен фактор на стабилност в региона и света и в уважаван член на ЕС“, посочи министърът. По думите й България не е получила ресора разширяване заради опасенията от конфликт на интереси, тъй като две от кандидатките за членство в ЕС – Македония и Турция – са наши съседи.
Във връзка с въпроса кой ще е нейният наследник министър Желева подчерта, че той ще е мъж - умен и красив. Тя отказа да посочи името му. Запитана дали смята заместник-министър Марин Райков за умен и красив, Желева посочи, че всичките й заместници са такива.
Стратегията от 2001 г. за управление на имотите на България зад граница на стойност близо 500 хил. евро досега не е била прилагана и почти няма български имоти в чужбина без проблеми, стана ясно на пресконференцията. По думите на началника на политическия кабинет на министерството Димитър Кюмюрджиев освен станалия вече скандално известен имот в Германия, сред българските имоти зад граница с належащи проблеми са тези в Лондон, Вашингтон, Варшава, Солун, Хага и Истанбул.

Станете почитател на Класа