Британски вестник нареди България сред губещите еврочленки

Българският еврокомисар Румяна Желева получи скромния ресор по хуманитарната помощ – доста по-малко желан от този на земеделието, определен за съседна Румъния, коментира в. „Файненшъл таймс“.
Изданието нарежда страната ни сред „губещите“ след разпределянето на ресорите в новата Еврокомисия заедно с италианския кандидат Антонио Таяни, който получи „олекотен“ вариант на индустриалния портфейл, и досегашния латвийски комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс, който вероятно се е надявал на повече от поста на еврокомисар по развитието.
Електронното издание „ИЮ Обзървър“ коментира, че е учудващо, че румънският еврокомисар ще поеме ресора на земеделието, след като миналата година помощи в размер на милиони евро за румънското земеделие бяха замразени. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обаче посочи, че е обидно да се смята, че Дачиан Чолош, получил значителна подкрепа от Франция за този пост, не би могъл да получи ресора по тази причина.
Сред печелившите страни „Файненшъл таймс“ нарежда Франция с поста регулация на финансовите услуги, Финландия, която поема ресора икономически и финансови въпроси, Испания с ресора конкуренция и Белгия с ресора търговия. Сред победителите според изданието е и европарламентарната група на либералите, която получава някои от най-влиятелните постове на търговията, икономическите въпроси и телекомуникациите.



Реакциите у нас

  • Отнасям се отговорно към новото предизвикателство като еврокомисар. Кризи ще има винаги и дори сега се създава криза около ресора, който получи България“, заяви вчера предаването „Неделя 150” по БНР Румяна Желева. Не знам защо това, да се помага на развиващите се страни, трябва да ни обижда, допълни тя.
  • Те продължават да губят и продължават да говорят, това е нахалство, това е липса на политическа оценка за себе си. С изявлението си социалистите обиждат еврокомисаря. Нима ресор "Потребители" е по-сериозен от този, който ни дават сега“, попита риторично вчера премиерът Бойко Борисов по повод изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че „този ресор е шамар за България“.
  • Считам, че това портфолио е обида и унижение за България и за целия български народ. Абсолютен прецедент е да се създава подобно портфолио, което, първо, да не е самостоятелно, а да е под надзора на друг комисар; второ, да е без финансови измерения“, коментира пред „Фокус“ червеният евродепутат Антония Първанова. Тя допълни, че би искала да чуе аргументите на Жозе Мануел Барозу да даде на страната ни точно този ресор.
  • Разпределението в цялата комисия е много добро“, коментира пред агенцията досегашният ни еврокомисар Меглена Кунева и изрази надеждата си, че Желева ще се справи отговорно с ресора си.

Станете почитател на Класа