Яне Янев недоволен от изказване на Барозу в полза на Станишев

Райко Байчев

Лидерът на РЗС Яне Янев и бившият премиер Сергей Станишев влязоха вчера в парламента в задочен спор заради изказване на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Във вторник Барозу заяви, че правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции. Шефът на ЕК направи това изявление в отговор на питане на председателя на групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц за отношението му към Станишев и за изказванията на премиера Борисов, че БСП трябва да бъде забранена.
„Казаното от Барозу е недопустимо. С него се взема страна. Ако правителството на Станишев наистина е било честно и лоялно, нека Европейският съюз да ни върне незабавно спрените пари“, заяви в парламента лидерът на партията Яне Янев. „Защо ЕК ни наложи санкции и излезе с няколко критични доклада срещу България, а в същото време Барозу излиза с позицията, че предишното правителство е било лоялно?“, запита още Янев. Той съобщи, че до края на седмицата РЗС ще изготви питане до Барозу, което ще бъде отправено чрез някой от евродепутатите ни. Янев се закани да попита и бюрото на ЕНП дали стои зад думите на Барозу. „Ако и ЕНП го защити, то между ЕНП и ПЕС има договорка“, каза Янев.
„РЗС в предишния парламент възприемаха всяка дума на ЕК като говорене от небесата. А сега критикуват председателя на ЕК“, заяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. „За това, че РЗС критикуват председателя на ЕК, ще информираме Барозу и Мартин Шулц, лидера на ПЕС“, закани се бившият премиер. Той допълни, че ако Янев наистина се интересува от позицията на ПЕС, биха могли да го включат в делегация на БСП за предстоящия през декември конгрес на партията като наблюдател. Станишев каза, че няма страна в ЕС, на която да не са налагани санкции. „ЕК води дела срещу страни като Франция, Гърция, Италия. Самият Барозу просто е заявил, че с предишното правителство винаги е имало диалог и отлично сътрудничество“, каза експремиерът.

Станете почитател на Класа