СДЕЛКА ИЛИ НЕ? Ето го окончателния състав на кабинета Денков-Габриел

СДЕЛКА ИЛИ НЕ? Ето го окончателния състав на кабинета Денков-Габриел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС (част от тях от преговорните екипи - б.р.), както и бъдещите ротационни премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел обявиха позиции по повод създаването на редовния кабинет след 5 последователни парламентарни избора, довели до тежка политическа криза. 

 

 

Изненадващо днес, освен преговорите за кабинета, стана ясно, че вече се водят интензивни разговори и за постигането на конституционно мнозинство - заради което са необходими гласовете и на ДПС. А Христо Иванов, съпредседател на ДБ, взриви социалните мрежи с изявление, че нямало значение с чии гласове ще се постигне съдебната реформа и поправките в основния закон.

Вчера изтекоха имена на проектоминистри, като в последния момент настъпиха промени в имената и трима от представителите на ПП, начело с Даниел Лорер, Радослав Рибарски и Милен Матеев. Окончателният и официален състав на бъдещия Министерски съвет ще стане ясен в понеделник при представянето на пълната папка с мандата при президента Румен Радев за изпълнението й. 

Събитието ще бъде от 11 часа.

"С пълна папка", обяви Денков. И изреди целия състав на кабинета. А там остава съпредседателят на ПП Асен Василев. 

Мария Габриел коментира, че преговорите са се увенчали с резултат. "Да, имаме мнозинство за конституционна реформа", обяви тя след интензивните разговори и с ДПС.

Тя благодари на парламентарните групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за търпението и диалог. „Сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", заяви Габриел.

"Ние заставаме зад всеки служител от администрацията, който с работата си е показал, че защитава интересите на държавата", гарантира тя като контрапункт на чутото от записите от заседанието на ПП миналата седмица за тотална чистка на чиновници. 

Кандидат-премиерът акад. Денков увери, че преговорите са били тежки и че с Мария Габриел осъзнават колко ще е трудно, но нямат илюзии.  

Но гарантира: Ако промените тръгнат в грешна посока, ще си подадем оставките, защото смисълът на правителството е да работи парламентът, за да приеме важните закони, подчерта Денков.

„Осъзнаваме колко трудно ще бъде през следващите месеци, но сме убедени, че тази крачка е полезна за България. Без бюджет, подготовка за зимата, ремонт на пътища – следващите месеци ще са тежки. Без законодателни промени България няма да е подготвена за идващото, изброи Николай Денков.

Относно преговорите с ДПС и заявката на Движението, че няма да пречи за съставянето на кабинет, Денков отвърна, че тема на разговорите са били как трябва да се подготвят промените в Конституцията, подхода към задачите, включително и смяна на регулаторите, така че да няма изключени от процесите и всичко да се случва публично и ясно.

Мария Габриел от своя страна гарантира като приоритет на проектокабинета силна и подготвена администрация, способна за стабилни и иновативни действия в полза на обществото, справедливост и равнопоставеност. Програмата ни предвижда да работим по приоритети – приемане от НС на приоритетни законопроекти и ключови реформи и решителност на изпълнителна власт, прозрачна администрация, непрекъснат мониторинг от страна на обществото, споделяне на данните от публичния сектор, изброи ротационният кандидат-премиер.

Ще работим и за ускоряване на цифровизацията, използване на технологиите и среда, стимулираща иновациите, приобщаваща администрация, добави Габриел.

 

Държавните служители, които изпълняват работата си точно и политически неутрално, могат да бъдат спокойни за професионалното си развитие. Гарантираме, че назначаването ще се извършва с конкуренция и обективни критерии, гарантира тя.

 

С акад. Денков изразяваме споделеното убеждение, че ще бъдем водени от принципите на правовата държава, заяви Габирел.

 

Ето го и окончателния състав на кабинета Денков-Габриел: 

 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията 

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата 

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията 

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

 

 

 

Станете почитател на Класа