Искрен Арабаджиев: Имаме решение само Габриел да е министър от ГЕРБ

Искрен Арабаджиев: Имаме решение само Габриел да е министър от ГЕРБ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

Ако мога да се съглася с нещо от изказването на Томислав Дончев, е, че трябва да има редовно правителство. Миналата седмица видяхме как президентът забави връчването на втория мандат.

 

Видяхме координирана атака от прокремълски сили, които не искат да има редовно правителство. Определени сили се страхуват България да тръгне още по-силно към Европа.

Това заяви депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Той уточни, че коалицията ПП-ДБ са направили редица компромиси, като един от тях е бил включването на Мария Габриел в проектокабинета "Денков".

Едната сюжетна линия е усилията да няма редовно правителство. Втората е свързана със замразяването и размразяването. Това е част от преговорната процедура. ГЕРБ ще настояват да има промени, ще настояват да имат още министри. Но това трябва да се чуе на среща между двете партии. Ние сме взели решение само Габриел да е министър. Ако има промени, трябва да бъде прието от националните ни органи. Дали сме мандат на акад. Денков да проведе разговори с Мария Габриел, каза още депутатът.

По думите му съставът на проектокабинета "Денков" е смесица от политически лица и експерти. И добави, че чисто експертен кабинет няма да получи необходимата политическа подкрепа.

Акад. Денков ще прецени дали има възможност за допълнително отпадане на политически фигури и смяната им с експерти. Ние разбираме сложността на ситуацията, силите, които противодействат на това да няма такова правителство. Това е разгледано и на националния ни свъет. Скандалното със записа е, че няма скандали. Това са 50 човека, които дебатират какви са възможнсотите България да се промени истински. Тази сложна ситуация ни накара да дискутираме и всеки да дава предложения, посочи Арабаджиев.

Арабаджиев уточни, че още в предходния парламент е внесено предложение, според което началниците на службите да бъдат одобрени от Народното събрание, а не от президента.

 

Станете почитател на Класа