Имунитетът на Бойко поискан заради къщата в Барселона

Имунитетът на Бойко поискан заради къщата в Барселона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

Софийска градска прокуратура поиска депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ и трикратен премиер Бойко Борисов, който в момента е народен представител.Съобщението дойде във вторник вечерта. Причината е възбуждане на наказателно преследване срещу него заради пране на пари в прословутата къща в Барселона.

 

 

Ето какво гласи официалното съобщение на прокуратурата:

 

Предложението на СГП до главния прокурор е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари).

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

Това изглежда като сериозен пробив по дълго бавената проверка на казуса, който обаче се активира светкавично на фона на нападките между главния прокурор Иван Гешев, който се закани да измете "политическия боклук" и самия Борисов и партията му. Очакваше се имунитетът на бившия премиер три мандата да бъде поискан още преди десетина дни, но това не стана тогава, а се обявява сега. Някои свързват искането на имунитета на Борисов с решението му все пак да направи правителство с коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България", въпреки скандалните записи, разпространени от бившия депутат от ПП Радостин Василев в края на миналата седмица.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват против свалянето на имунитета на който и да било народен представител. Поводът бе подобно искане на СГП за сваляне на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради възобновено прекратено дело срещу него заради АЕЦ "Белене". Тогава ГЕРБ обяви прокуратурата за репресивен орган и видя в действията ѝ опит да влияе върху решенията на парламента за съдебната реформа и механизма за проверка на главния прокурор. Тази процедура междувременно бе окончателно приета от Народното събрание. 

Историята за къщата в Барселона се появи през 2018 г. във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България", където бяха публикувани и две видеа по темата, преди групата да бъде изтрита от социалната мрежа. След това казусът бе описан от авторитетния испански ежедневник "Ел Периодико". В публикацията се твърди, че е базирана на разследване за пране на пари на испанската полиция, според която може да е замесен бившият премиер Бойко Борисов.

 

 

 

Къщата в Барселона, за която се смята, че е купена от Бойко Борисов на бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева. Борисов винаги е отричал да е притежавал имоти в каталунската столица

 

„Прокуратурата реагира на скандала по обичайния начин. Първо обяви, че започва проверки, а след това темата потъна и месеци наред не се даваше никаква информация. Едва след като ГЕРБ загуби властта, за случая се заговори отново.

През февруари 2022 г. Специализираната прокуратура обяви, че получила цели 219 страници материали по разследването "Барселонагейт", след като МВР съобщи за доклад от испанските власти, в който се твърди, че има данни за пране на пари, а в документа фигурира и името на бившия премиер Бойко Борисов. То се свързва индиректно с покупката на къщата за 3 млн. евро за бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева, както и с 2.3 млн. евро, платени за магазин за дрехи, управляван от нея. Парите са минали през две фирми, една от които впоследствие е продадена на българи. Според различни публикации, Борисов има дете от Борислава Йовчева.

Компанията "Еma BGS S.L." е собственик на магазина за дрехи, ръководен от Йовчева. През втората, която е управлявана от бившата бикини моделка и баща ѝ Георги Йовчев, е купена къщата. Дружеството обаче е 100% собственост на бизнесмена Александър Чаушев, който в свое интервю се обяви като собственик на къщата в Барселона. Междувременно Борислава Йовчева се омъжи за бизнесмена Йордан Христов, който минава за приближен до ГЕРБ.

Бойко Борисов винаги е отричал връзка с казуса и е твърдял, че никога не е имал къща в Барселона. Преди дни адвокатът на Борисов Менко Менко заяви, че "вероятността Борисов да бъде осъден за Барселонагейт, на практика е нулева". 

 

 

 

Бившата носителка на титлата "Мис Бикини" Борислава Йовчева и Бойко Борисов. Бившият премиер никога не е коментирал отношенията си с нея, но отрича да има къща в Барселова

Станете почитател на Класа